Peste 20.000 de persoane au statut de revoluționar. Cine ar trebui să mai beneficieze de privilegii de la stat?

Peste 20.000 de persoane au statut de revoluționar. Cine ar trebui să mai beneficieze de privilegii de la stat?

Martir, rănit, participant, reținut sau pentru că a făcut fapte deosebite în 1989 -sunt motivele trecute pe certificatele de revoluționar. În timp ce premierul Emil Boc vrea ca doar urmașii să mai beneficieze de ajutor, revoluționarii amenință cu proteste.

Momentul decembrie 1989 a reprezentat ocazia de care mulţi români au profitat pentru a se îmbogăţi, chiar dacă au văzut Revoluţia de la geam, feriţi de gloanţele trase pe străzi. Alţii au fost răniți, s-au ales cu sechele pe viață sau au decedat, lăsând în urmă copii, soți sau părinți.

Legea română a creat un cadru special pentru cei care au participat la Revoluţia din 1989: prin certificatele de revoluționar beneficiază de un ”salariu lunar de la stat”, scutire de la plata taxelor și impozite, avantaje atunci când vor să ia un credit și pot primi de la primării spații comerciale.

Acum, la 22 de ani de la Revoluție, autoritățile de gândesc să nu mai aloce bani pentru cele aproximativ 14.000 de persoane care au un certificat de revoluţionar. În timp ce un membru al Guvernului responsabil cu problemele revoluționarilor spune că "răul nu mai poate fi reparat", reprezentanții celor care dețin astfel de certificate ameninţă că vor ieși în stradă dacă le sunt luate drepturile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intenţia premierului

Premierul Emil Boc s-a pronunţat săptămâna trecută pentru acordarea indemnizaţiilor doar pentru urmaşii celor decedaţi sau răniţi în Revoluţia din 1989. "Cred că (n.r. - stipendiile alocate revoluţionarilor) se mai justifică doar pentru urmaşii celor decedaţi în revoluţie. Avem în analiză un asemenea demers, nu este uşor, pentru că este o temă sensibilă şi grea în acelaşi timp, dar cred că dacă vrem să fim corecţi cu bugetul ţării şi cu românii ar trebui să ne preocupe în primul rând soarta acelora care sunt urmaşii celor decedaţi în revoluţie sau răniţi, restul cred că deja 20 de ani sunt suficienţi şi cred că ar trebui să reintrăm în rândul lumii în privinţa drepturilor şi obligaţiilor", a spus Boc, adăugând că subvenţiile alocate revoluţionarilor într-un an reprezintă sume importante, care se ridică la milioane de euro. Vezi aici ce drepturi au revoluționarii. Credeţi că cei care dețin un certificat de revoluționar ar trebui să mai beneficieze de privilegii de la stat? CITIŢI ŞI:

  • SENATUL EVZ: Închideţi robinetele revoluţiei!
  • SSPR: Nici o modificare sau restrângere a drepturilor fără consultarea revoluţionarilor