Peste 200 de romi de origine română evacuaţi dintr-o tabără din Marsilia

Peste 200 de romi de origine română evacuaţi dintr-o tabără din Marsilia

Poliţia franceză a trecut în această dimineaţă la evacuarea a peste 200 de romi de origine română, din Marsilia (Bouches-du-Rhône), provocând indignarea Ligii pentru Drepturile Omului. Printre cei scoşi cu forţa din tabără se aflau şi copii şi nou-născuţi, susţine o reprezentantă a asociaţiei Rencontres Tsiganes, potrivit ziarului "Le Parisien".

"Mai rămân două tabere de romi la Marsilia. În aceasta, care este mult mai veche, se aflau şi copii şcolarizaţi. Iată că astăzi aceşti copii nu vor putea merge la şcoală", a spus unul dintre liderii Ligii pentru Drepturile Omului.

Presa franceză scrie că peste 150 de poliţişti şi jandarmi au participat la operaţiune, coordonată de Direcţia departamentală a securităţii publice. Familiile de romi trăiau în caravane şi în barăci din lemn, lângă o staţie de tren. Mulţi dintre ei urmează să fie trimişi înapoi în România dacă nu vor dovedi că se pot întreţine.

Autorităţile din Franţa au fost criticate, în vara lui 2010, pentru decizia de expulza sute de romi de origine română sau bulgară în cele două ţări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a comparat politica dusă de guvernul de la Paris cu deportările din cel de-al doilea Război Mondial. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/A_azq08ka1I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/FbhSJP4E4dI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>