Peste 53 de morţi într-un atentat care a vizat un grup de pelerini şiiţi în Irak

Peste 53 de morţi într-un atentat care a vizat un grup de pelerini şiiţi în Irak

Peste 53 de persoane au fost ucise şi 137 rănite într-un atentat sinucigaş comis astăzi împotriva unui grup de pelerini şiiţi, în apropiere de oraşul irakian Basra (450 km sud de Bagdad), potrivit BBC.

În momentul atentatului, credincioşii se deplasau spre o renumită moschee şiită aflată la circa 12 km de Basra. Atacul a avut loc în ultima zi a sărbătorii de Arbain, una din cele mai importante din calendarul religios şiit.

"Un terorist îmbrăcat într-o uniformă de poliţist şi având un permis fals a reuşit să ajungă la un punct de control al poliţiei, unde s-a aruncat în aer în mijlocul poliţiştilor şi al pelerinilor", a relatat un oficial pentru agenţia Reuters. Printre victime se află şi poliţişti.

Atacurile interconfesionale s-au înmulţit în ultimele săptămâni, după retragerea trupelor americane. Peste 72 de persoane au murit săptămâna trecută, în atacuri diferite, comise în cartiere şiite din Bagdad şi în diferite locaţii din sudul ţării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Violenţele au izbucnit după cu guvernul de la Bagdad, majoritar şiit, a disopus arestarea vicepreşedintelui sunnit Tariq al-Hashemi sub acuzaţia că a orchestrat o campanie de atacuri îndreptate împotriva şiiţilor în urmă cu câţiva ani.

Al-Hashemi s-a refugiat în nordul irakului, regiune autonomă locuită de o populaţie majoritar kurdă.