Evenimentul Zilei > Politica > Peste 10.000 de marinari români petrec sărbătorile în voiaje, departe de familii
Peste 10.000 de marinari români petrec sărbătorile în voiaje, departe de familii

Peste 10.000 de marinari români petrec sărbătorile în voiaje, departe de familii

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN), care astăzi a organizat serbarea de Moş Crăciun pentru copiii marinarilor şi ai jurnaliştilor constănţeni, a anunţat că de Crăciun şi Revelion, 5500 de marinari, de pe navele comerciale şi 5000 personal auxiliar, de pe navele de croazieră petrec sărbătorile de iarnă pe mările şi oceanele lumii.

Liderul SLN, Adrian Mihălcioiu, reprezentant al Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) în România, a declarat, la prezentarea bilanţului pe 2014, că la această oră sunt brevetaţi peste 31.000 de marinari români. Doar 11.700 de navigatori sunt însă activi, cei mai  mulţi, 8350, fiind ofiţeri de marină. Personalul navigant român lucrează, în marea majoritate, pentru companii străine. SLN încearcă, prin servicii în sprijinul drepturilor navigatorilor, mărirea bazei de negociere a contractelor colective  prin atragerea de noi armatori ( proprietari de nave) care să folosească serviciile marinarilor români sub contracte SLN/ITF.

În 2014, potrivit lui Adrian Mihălcioiu, Sindicatul Liber al Navigatorilor a reuşit să ajute sute de navigatori români şi străini. A reuşit să recupereze, de la armatorii răuplatinici, peste 1.750.000 de dolari, drepturi salariale restante, cele mai multe, în valoare de 1.500.000 de dolari, fiind pentru navigatorii străini care, odată ajunşi în portul Constanţa au apelat la ajutorul SLN. Adrian Mihălciou a precizat că în 2014 nu au existat nave reţinute de piraţi, cu navigatori români. Un singur marinar român a fost reţinut de piraţii din estul Afriicii dar a fost eliberat după trei săptămâni, la intervenţia armatorului, a ITF România şi a autorităţilor române. S-au înregistrat însă şi trei cazuri de decese sau dispariţii pe mare şi nouă cazuri de accidente şi îmbolnăviri.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: