Pesta porcină face ravagii în România. Campanie de eutanasiere fără precedent. Dispare cea mai mare fermă de porci din țară

În județul Brăila s-au înregistrat peste 30 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației și două în exploatațiile comerciale. Sâmbătă, pesta porcină a fost confirmată oficial , la cea mai mare fermă de porci din România și a doua ca mărime din Europa, complexul din localitatea Gropeni, județul Brăila. Ferma are un efectiv de 140.000 de porci.

Potrivit directorului DSVSA Brăila, Gicu Drăgan, rezultatele trimise vineri dimineaţă la laboratorul naţional de referinţă au indicat prezenţa virusului pestei porcine la animalele de la crescătoria de la Gropeni.

Inițial, existența pestei porcine africane a fost confirmată de un laborator veterinar din Brăila, dar pentru confirmarea oficială a virusului a fost nevoie și de o confirmare a Laboratorului Național de Referință din București.

”De luni începe eutanasierea tuturor animalelor. E o acţiune de lungă durată, care se va desfăşura pe durata a trei săptămâni - o lună. Cadavrele vor fi îngropate sau incinerate, se va merge alternativ, în incinta complexului”, a declarat directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Autoritățile spun că pesta porcină a pătruns în marile ferme prin intermediul apei infestate de porcii morți aruncați în Dunăre.

 

„Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme este cauzată de apă, ambele ferme se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv joi, a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească între Brăila și Galați. Sunt cetățeni inconștienți, din cauza cadavrelor aruncate în Dunăre se întâmplă ce se întâmplă în aceste ferme din județul Brăila”, a declarat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, Gicu Drăgan.

Până la finalul campaniei vor fi omorâți aproximativ 200.000 de porci, în timp ce peste 600 de oameni, angajați ai fermelor de porci afectate de pesta porcină, își vor pierde locul de muncă.

„Îmi vine să plâng, să văd zeci de mii de animale sacrificate. Pierderea e foarte mare, de ordinul milioanelor de euro. Ferma s-a închis deja. În şomaj toată lumea, inclusiv eu. Este foarte agresiv virusul. Se distruge zootehnia. Deja s-a distrus o bucată bună de ea. Bănuiesc că tot sud-estul ţării noastre este la pământ şi va fi în continuare la pământ”, a declarat fostul şef al fermei de porci de la Tichileşti, Alexandru Dumitrescu.

Până la data de 22 august, numai în zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 142 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov, fiind sacrificați 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 8 exploatații comerciale de mare capacitate au fost uciși 70.036 de porci. Tot până la acea dată în zona de N-V a României, boala a apărut în trei județe, respectiv Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezența virusului fiind confirmată în 14 localităţi, fiind sacrificați 1.382 de porci domestici și 14 porci mistreți.

ANSVSA sfătuiește populația ca orice suspiciune de boală să fie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA sau oricărei autorități locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație.