Statul român nu încasează niciun venit din captura de peşte din Delta Dunării, se arată în expunerea de motive la proiectul unei ordonanţe elaborate de Ministerul Internelor.
Potrivit documentului, în Deltă se pescuiesc anual circa 6.000 de tone, dar oficial se înregistrează doar 2.090. În plus, speciiile de peşte cu valoare economică mare au înregistrat un declin constant şi s-a ajuns la un nivel "care reprezintă o gravă ameninţare la adresa exploatării durabile şi implicit la existenţa populaţiei din această zonă".
Din 2005, pescuitul în Delta Dunării se realizează pe baza unui permis eliberat de către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură.
Prin proiectul ordonanţei de urgenţă pentru adoptarea unor măsuri destinate zonei Deltei Dunării, guvernul vrea să fiscalizeze "corect" produsele obţinute din pescuit şi să conserve activităţile tradiţionale.
Astfel, prima vânzare a peştelui se va putea efectua doar în locuri special amenajate, autorizate de către Ministerul Agriculturii. Executivul mai doreşte ca 30.000 de hectare din suprafaţa de deltă aflate pe teritoriul judeţului Constanţa să intre sub incidenţa Legii privind Biosfera "Deltei Dunării".