Perspectivele economiei în 2025. Dezastru total la orizont

Perspectivele economiei în 2025. Dezastru total la orizontSursa: arhiva EVZ

Anul 2025 va aduce o volatilitate crescută pe piața valutară globală, pe fondul unor incertitudini economice și politice, conform raportului "FX Market Outlook 2025" al iBanFirst. Creșterea protecționismului și a sancțiunilor economice va afecta comerțul liber și va crește riscurile pentru afaceri.

Volatilitate în creștere pe piața valutară

Un număr semnificativ de țări, inclusiv o mare parte dintre cele aflate în dezvoltare, se confruntă cu sancțiuni economice impuse de Statele Unite, o tendință în creștere care are un impact major asupra economiilor globale. În paralel, punctele strategice, precum Strâmtoarea Formosa și Bab El Mandeb, continuă să genereze tensiuni geopolitice, având un efect destabilizator asupra comerțului internațional. Companiile care activează pe piețele externe sunt nevoite să adopte strategii diversificate adaptate la această volatilitate omiprezentă și să învețe să gestioneze riscurile geopolitice pentru a-și proteja afacerea.

"În 2025, vom o volatilitate prezentă pe parcursul întregului an, iar creşterea protecţionismului şi sancţiunile economice globale ar putea redefini rapid relaţiile comerciale. În acest context, companiile româneşti implicate în comerţul internaţional trebuie să îşi consolideze strategiile de gestionare a riscurilor valutare şi să îşi diversifice pieţele. O strategie de hedging bine implementată şi o atenţie sporită la evoluţiile macroeconomice vor proteja companiile de fluctuaţiile valutare şi le vor oferi mai multă stabilitate în operaţiunile comerciale", a afirmat Alin Latu, Country Manager iBanFirst România şi Ungaria, arată Agerpres.

Dolarul rămâne puternic

În ciuda presiunilor politice, dolarul va rămâne o monedă puternică, susținut de performanța economică a SUA. Aceasta se va datora atracției pieței bursiere americane și politicii comerciale impuse de administrația Trump.

"Dolarul se va menţine puternic în 2025 şi pe termen lung, susţinut de performanţa economică solidă a SUA şi de atractivitatea pieţei bursiere americane. Deşi Donald Trump îşi doreşte un dolar depreciat, tarifele comerciale impuse de el ar putea avea efectul opus, ducând la aprecierea dolarului prin reducerea volumului importurilor şi scăderea cererii de valută străină", se mai scrie în raport.

Provocările economice pentru România

România trebuie să prezinte un plan de ajustare fiscală pe termen de șapte ani, iar Comisia Europeană ar putea accepta continuarea proiectelor de investiții pentru 2025-2026. Deși o retrogradare a ratingului suveran este improbabilă, o perspectivă negativă ar putea fi atribuită țării noastre. În acest mediu caracterizat de volatilitate crescută, economia României rămâne stabilă pe termen scurt, însă pentru a evita măsuri de austeritate în viitor, se vor impune politici fiscale mai stricte pe termen lung.

Comisia Europeană

Comisia Europeană. Sursa foto: Dimitris Vetsikas/ Pixabay

Cursul euro/leu se va menține stabil în 2025, datorită intervențiilor BNR și a unui surplus de lichiditate pe piața interbancară. Rata dobânzii ar putea să rămână constantă, în ciuda presiunilor externe asupra inflației.

Pentru a naviga printre aceste provocări și să evite această volatilitate constantă, companiile românești trebuie să adopte strategii de hedging mai eficiente și să diversifice piețele externe, protejându-se astfel împotriva fluctuațiilor valutare și riscurilor geopolitice.

Ne puteți urmări și pe Google News