Perspective sumbre pentru români. Prețurile vor crește, iar datoria publică va exploda

Perspective sumbre pentru români. Prețurile vor crește, iar datoria publică va exploda Patronii români nu găsesc meseriași. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Prețurile vor crește, leul se va deprecia, iar datoria publică va exploda. Aceste sunt prognozele pentru România în anul viitor.

Prețurile vor crește, iarleul se va deprecia. Totoda, experâii mai prognozează pentru anul viitor și o explozie a datoriei publice. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut semnificativ în luna august. Cu 7,5 puncte la valoarea de 47,9 puncte. Rata anticipată ainflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut uşor fata de exerciţiul anterior. S-a situat la valoarea medie de 7,58%.

Pronosticurile CFA România

„Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut semnificativ în luna august, Cu 7,5 puncte la valoarea de 47,9 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii ambelor componente ale indicatorului. Însă se remarcă scăderea componentei de anticipaţii cu 8,8 puncte. Până la valoarea de 38,3 puncte”, anunţă Asociaţia CFA Romania.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut uşor faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 7,58%.

Ne puteți urmări și pe Google News

În contextul anticipatelor majorări de taxe indicatorul de încredere a scăzut puternic în luna august. De asemenea anticipaţiile de majorare a taxelor indirecte, a avut un efect de creştere uşoară a anticipaţiilor inflaţioniste. În contextual incertitudinii ridicate şi anticipaţiile de creştere economică pentru 2023 s-au redus substanţial”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0119 lei pentru un euro. În timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0753 lei pentru un euro.

 

Românii mai primesc o lovitură! Inflația a trecut pragul de 10%. Şi nu e totul. BNR vine cu o veste şi mai proastă

sursa: Arhiva EVZ

Cum vor evolua prețurile

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 50% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora. În timp ce 44% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 68% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate. Iar 31% ca sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,5%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de crestere a PIB real a scăzut comparativ cu exerciţiul anterior înregistrând valoarea de 2,1%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.