PERSONAJUL SĂPTĂMÂNII. Viorel Hrebenciuc Și-a dedicat viața
- Ionel Stoica
- 17 ianuarie 2015, 00:00
Unul dintre cei mai controversați politicieni este de aproape trei luni după gratii. După arestarea fi ului său, Viorel Hrebenciuc a făcut un autodenunț.
Adevărul este că Viorel Hrebenciuc (62 de ani) a ieșit din politică și s-a dus direct în celulă în stil mare. Este acuzat de o șpagă record în istoria României: 12.000 de hectare de pădure, aproximativ 100 de milioane de euro.
Cazul de corupție în care a fost arestat este pe măsura legendei sale, de combinator de top, care putea numi miniștri, înalți funcționari, putea face și desface majorități în Parlament, promova politicieni dubioși sau să fie în spatele unor formațiuni politice. Toate acestea, indiferent dacă era la Putere sau în Opoziție. Hrebenciuc avea tentacule peste tot: în mass-media, în mediul financiar-bancar, universitar, în afacerile imobiliare, sport, în ministere și administrație locală.
Greșelile majore
Hrebenciuc a făcut, la sfârșitul carierei sale, mai multe greșeli majore: și-a băgat fiul, Andrei, în afacerile ilegale, discuta fără ocolișuri despre legi de amnistie cu dedicațiecând era supravegheat de DNA, iar partenerii de afaceri l-au înregistrat când negocia mita. Culmea, după lovitură voia să se retragă. „Urmează patru ani, în care ne ocupăm de afaceri curate, nu de furat”, promitea acesta.
Negocieri cu Patriarhul
- Viorel Hrebenciuc a fost arestat pe 29 octombrie 2014, în dosarul „Jaf în codrii României”, după ce și-a dat demisia din Parlament. Recent, el a făcut un denunț despre mai mulți foști colegi din PSD implicați în fapte de corupție. De-a lungul timpului, fostul deputat a fost interceptat și în alte fapte de corupție.
- Hrebenciuc: „Eu sunt de 20 de ani în politică, de după ’90, așa s-au spus toate prostiile despre mine, dar până la urmă, dacă stăm să ne uităm, nu s-a dovedit absolut nimic”.
- Cea mai savuroasă a fost cea în care discuta cu Patriarhul Daniel ovbținerea unui credit pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
- Hrebenciuc: „Eu știu că sunt probleme cu finanțarea Catedralei. Am găsit o soluție. E vorba de Banca Sf. Spirit din Portugalia. Președintele băncii ar veni aici săptămâna viitoare, ei pot să facă asta indiferent de sumă. Dacă ați putea să mă primiți în audiență!”.
Primul pas în carieră: politruc comunist
În ciuda modestiei afişate, în 25 de ani, Viorel Hrebenciuc şi-a croit reputaţia de eminenţă cenuşie a PSD. El spunea că numele de „sforar” i se trage de la pasiunea pentru șah. Hrebenciuc este absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică Economică şi Statistică, promoția 1977.
Revoluția l-a găsit în funcția de şef al comitetului judeţean al PCR Bacău, dar s-a adaptat rapid la noul sistem politic. A aruncat carnetul de partid și a organizat FSN Bacău. S-a remarcat ca prefect (1990-1992), și a fost promovat secretar general al Guvernului (1992-1996). De această perioadă se leagă scandalul „Eterna și fascinanta Românie”.
Din 1996, Hrebenciuc s-a dedicat activităţii parlamentare, unde a obținut cinci mandate de deputat PDSR/PSD. Negocia aproape totul din poziția de lider al Grupului PSD din Camera Deputaților.
În perioada 2000-2004, numele său a fost subiect de banc: „hrebenciucul” era unitatea de măsură a corupției. A avut un rol esențial în promovarea legii electorale și a avut un rol cheie în ambele acțiuni de suspendare a președintelui Traian Băsescu.