Cel mai longeviv politician român, Ion Iliescu, nu abandonează viața publică și continuă să fie implicat în activitatea PSD.

La 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și de la mineriada din iunie 1990, fostul președinte pare să fie neatins de Justiție. Prima sa funcție politică importantă: în 1956 era secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitoresc.

Nici un vinovat pentru 13-15 iunie 1990

Cel mai devastator eveniment politic din cariera politică a lui Ion Iliescu a fost Mineriada din iunie 1990. Minerii, conduși de Miron Cozma și ajutați de armată, SRI și poliție, au devastat sediile partidelor și ziarelor de opoziție, au ocupat Universitatea București și au bătut studenți, profesori și simpli trecători nevinovați, aflați în zona Pieței Universității.

La 15 iunie, Iliescu le-a mulțumit: „Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conștiință civică. Deci, vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu”.


FOTO: În 2008, de Sfântul Ion, Iliescu a primit cadou o pereche de ochelari cu care și-a distrat invitații FOTO: EVZOpinia publică nu a uitat acele zile și a cerut insistent pedepsirea vinovaților. Până acum, nici o persoană nu a fost cel puțin trimisă în judecată. În 5 februarie 2015, Parchetul General a anunțat redeschiderea dosarului. „E firesc ca toţi oamenii interesaţi, istorici, cei care vor să descifreze sensul evenimentelor, să se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problemă”, a fost comentariul, rece, al fostului președinte.

Președinte plimbăreț și petrecăreț

Iliescu este cunoscut pentru plăcerea sa de a-și serba zilele de naștere și de nume. Plăcere la care nu a renunțat nici anul acesta. Ani de-a rândul, ziua lui era un adevărat ritual apoape religios, se stătea la coadă pentru a i se aduce daruri, flori și torturi cu poza lui. Interpretele de muzică populară erau nelipsite, și îi cântau neapărat „Ionel, Ionelule”. În ziua în care a împlinit 81 de ani a decretat: „Este abia începutul!”. În ultimii ani, de ziua sa, Ateneul Român, a găzduit concerte în onoarea fostului președinte. Este fascinat de istorie și are propria sa interpretare a evenimentelor, puternic influențată de Marxism. Am discutat câteva minute despre Răscoala din 1907, eveniment pe care îl folosea drept argument pentru a se împotrivi retrocedarilor.


FOTO: Ion Iliescu își folosea zâmbetul special, indiferent de împrejurare FOTO: EVZDe profesie hidrolog, Iliescu nu ezită să ne explice științific, primăvara, de ce vin inundații „de mari dimensiuni”. În 10 ani, cât a fost Președinte, Ion Iliescu a văzut o treime din țările lumii. Din 181 de state, a vizitat nu mai puțin de 60. În ultimul său mandat, Iliescu nu numai că a avut în program mai multe vizite externe, dar și destinațiile au fost exotice.

În 2002, la sfârșitul vizitei în Vietnam, Iliescu a avut parte de o surpriză din partea gazdelor. Vietnamezii i-au cântat oaspetelui „Trandafir de la Moldova” , iar când s-a ajuns la „Zărzărică, zărzărea!” Iliescu s-a alaturat și el corului vietnamez.

În Filipine, Iliescu a fost încoronat rege pentru o zi, punându-i-se pe cap o coroană de orhidee, iar în Panama a dansat, în toamna anului 2003, pe ritmuri latino-americane la un dineu.

Flori de la EVZ

La 85 de ani, Ion Iliescu are un dosar medical destul de încărcat, dar nimic serios.

● În 1994, i s-a extirpat vezica biliară. Ion Cristoiu, directorul EVZ, i-a trimis atunci, in 22 iulie 1994, primul coș cu flori.

● În 2005, i s-au introdus cinci stenturi de lărgire a arterelor care alimentează inima cu sânge.

● În 2007 a suferit o intervenție de inimă, la Paris – o așa numită coronaro-plastie.

● În 2007, presa a relatat că fostul președinte are zona zoster, pe fond de stres.

● În 2008, Iliescu a fost operat la cot.

● În 2012, i s-a extirpat un polip la colon. „Dânsul cam ţine la tăvăleală”, spunea medicul Sorin Oprescu despre Iliescu.

Mandate fără număr

Numărul mandatelor de președinte deținute de Iliescu a fost sursa a numeroase dispute, tranșate la CCR. Constituția prevede acum ca șeful statului să aibă maxim două mandate. ● Președinte CFSN: decembrie 1989 – 13 februarie 1989

● Președinte CPUN: 13 februarie 1989 – 20 mai 1990

● Președintele României: 20 mai 1990 – 29 noiembrie 1996

20 decembrie 2000 – 20 decembrie 2004