Un studiu arată că cei care sforăie au o probabilitate de aproape două ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral. Oamenii care se confruntă cu această afecțiune au un risc mai mare de apariție a unor afecțiuni mortale.
Studiul efectuat pe aproape 4.500 de adulți a analizat dacă problemele de somn au fost legate de posibilitatea unui accident vascular cerebral. Cei care au dormit după-amiaza o oră și care au sforăit, au avut cu 88% mai multe șanse de a se confrunta cu un accident vascular cerebral.
Aproximativ 100.000 de oameni suferă unaccident vascular cerebral în fiecare an în Marea Britanie. Acest accident este cauzat de blocajele vaselor care furnizează sânge la creier. Doi din cinci bărbați sforăie, iar unul din cinci nu doarme suficiente ore pe noapte. Cercetările anterioare au scos la iveală faptul că puține ore de somn pot crește riscul unui accident vascular cerebral, dar și a altor afecțiuni precum bolile de inimă sau demența.
Cum poți reduce riscul de accident vascular cerebral
Aproximativ 2.243 de persoane care s-au confruntat cu un accident vascular cerebral au fost întrebate despre felul în care dorm, inclusiv câte ore dorm pe noapte, care este calitatea somnului, dacă sforăie sau dacă au probleme cu respirația în timpul somnului. Oamenii care au dormit mai puțin de cinci ore pe noapte au avut de trei ori mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral decât cei care au dormit, în medie, șapte ore pe noapte.
Cei care se confruntă cu apneea în somn, momentul în care respirația se oprește brusc, au avut aproape de trei ori mai multe șanse de a se confrunta cu un accident vascular cerebral. Dr. McCarthy a spus: „dacă îți îmbunătățești somnul, îți pot reduce riscul de accident vascular cerebral”, potrivit The Sun.