Patriarhul Daniel a anunțat, în cadrul slujbei de Sfântul Andrei, desfășurată sâmbătă, că moaștele acestui sfânt vor ocroti Catedrala Națională din București.
Preafericitul Părinte Daniel a spus că, pe 27 noiembrie 2024, a primit din Italia peroneul piciorului drept al sfântului. Fragmentul are 33 de centimetri și a fost adus de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei.
"Sfântul Apostol Andrei iubește poporul român"
„Recent, în 27 noiembrie 2024, am primit din Italia peroneul piciorului drept al Sfântului Andrei, lungime de 33 centimetri, adus de Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei”, a declarat Patriarhul Daniel. Această relicvă va fi păstrată cu mare evlavie în Catedrala Națională, devenind astfel un simbol al ocrotirii divinității asupra acestui loc de cult național.
Patriarhul Daniel a subliniat și legătura specială dintre Sfântul Apostol și poporul român, evidențiind faptul că „din cele expuse până acum, înțelegem că Sfântul Apostol Andrei iubește poporul român, ajută Biserica Ortodoxă Română și pe românii de pretutindeni să păstreze credința apostolică primită de la el”. Astfel, prin această moaște, Sfântul Apostol Andrei va continua să vegheze asupra credincioșilor din țară și din diaspora.
Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României
Luni, 30 noiembrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul României. Această sărbătoare, marcată cu cruce roșie în calendar, este plină de simbolistică, tradiții și obiceiuri.
Sântul Andrei este considerat patron al României, Scoției, Spaniei, Siciliei, Greciei și Rusiei. Deoarece era pescar, el mai este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor.
Sfântul Apostol Andrei este conform textelor Noului Testament, primul chemat la Apostolie și fratele Apostolului Petru. A predicat conform istoriei religioase a secolului IV, în Sciția, după Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh.
A fost martirizat la Patras în 30 noiembrie 60 d.Hr., la Patras, pe o cruce în formă de X. Crucea sa apare pe steagul național al Scoției.