Permisele auto în cazul cărora există sesizări în instanțe, cu „indicii temeinice” că ar fi fost obținute prin acte de corupție, vor fi reținute de polițiști până la o decizie definitivă a instanței.
Așa prevede o ordonanță de urgență adoptată, ieri, de guvern, care va fi pusă în aplicare începând de mâine, 20 februarie, după cum a anunțat ministrul internelor, Dan Nica. „În acest fel, celor 3.500 de persoane care sunt identificate în această situație în cazul «Pitești» le vom retrage permisul de conducere și vom stopa carnagiul care există pe șosele ca urmare a unor accidente comise de persoane care au obținut permisele astfel”, a conchis Nica.
Concret - potrivit oficialilor Ministerului Internelor - de mâine, polițiștii îi vor înștiința pe toți cei 3.500 de șoferi considerați suspecți (prin adrese trimise acasă) că permisele le-au fost reținute până când instanța va lua o decizie finală în cazul polițiștilor argeșeni judecați pentru corupție. „Actul normativ are la bază articolul 53 din Constituție. În cazul în care nu vor preda permisele și vor fi prinși la volan riscă dosare penale”, au explicat oficialii MAI. Specialiștii în Drept susțin însă că actul normativ adoptat de guvern reprezintă o „ingerință” în drepturile cetățenilor și încalcă principiul separației puterilor în stat.
„Până la o hotărâre judecătorească definitivă nu putem ști despre câte permise obținute ilegal vorbim. Mai adăugăm faptul că un proces durează ani întregi. Mii de oameni pot fi privați de un drept obținut legal. Practic, prin această Ordonanță se antamează dispozitivul unei viitoare hotărâri judecătorești”, a explicat avocatul Marian Tudor.