Permis de intrare electronic pentru UE și Israel. Ce înseamnă și cum se obține

graniță / Sursa foto: captura video Twitter

Cetățenii a peste 90 de țări, printre care și Republica Moldova, care intenționează să călătoresacă în UE sau Israel ar putea avea nevoie, din 2025, de un permis de intrare electronic.

Ce este un permis de intrare electronic

Prevederea privind călătoria cu permis de intrare electronic se aplică țărilor cu care a fost stabilit un regim fără vize, iar cetățenii ar trebui să îl completeze înainte de a-și cumpăra bilete de avion sau de a rezerva o cameră la hotel.

Sistemul electronic de permis de călătorie nu este unul nou, ci este folosit de câțiva ani în țări precum Statele Unite, Canada și Australia. Din 2025, după mai multe amânări succesive, cele 27 de state membre UE și Israel s-ar putea alătura acestora, informează Europa liberă .

Implementarea acestui sistem va aduce un plus de birocrație pentru cetățenii țărilor cu regim de vize extins, care până acum teoretic aveau nevoie doar de pașaport.

Autoritățile israeliene spun că permisul electronic de intrare va permite călătorilor să ajungă la punctul de trecere a frontierei, dar nu va garanta intrarea în țară. În cazul UE, va permite intrarea și șederea în statul membru.

Nu se renunță complet la control

Oamenii vor trebui totuși să treacă și prin controlul tradițional, adică să se oprească la un ofițer de control al pașapoartelor, dar există speranța că procedura va fi accelerată semnificativ.

Autoritățile europene și israeliene spun că sistemul electronic de autorizare a călătoriei urmărește:

  • identificarea pasagerilor care prezintă un risc serios de securitate,
  • controlul migrației ilegale,
  • monitorizarea călătoriilor cu risc ridicat de răspândire a epidemiei,
  • o mai bună planificare a fluxurilor de călători la frontieră.

Datele colectate de acest sistem informatic vor fi ulterior comparate cu datele existente în bazele de date ale statelor membre UE.

În cazul UE, acest sistem este cunoscut sub numele de ETIAS , sau Sistemul european de informații și autorizații de călătorie, care este în funcțiune din 2016. În cazul Israelului, se numește ETA-IL sau Autorizație electronică de călătorie pentru Israel.

Politia de Frontiera. Sursă foto: Facebook

Când va intra în vigoare noul

Israelul a anunțat, anul acesta, că va cere tuturor deținătorilor de pașapoarte ale căror țări au un regim fără viză să obțină o autorizație de călătorie electronică de la 1 august 2024. Cu toate acestea, din cauza protestelor din țări precum Republica Moldova și Ucraina, precum și ca mai multe companii aeriene, termenul limită a fost amânat la 1 ianuarie 2025.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, reguli similare se vor aplica din prima jumătate a anului 2025 și vor afecta peste 1,4 miliarde de persoane din peste 60 de țări cu care blocul UE a stabilit un regim fără vize.

Călătorii sunt sfătuiți să aplice în avans, înainte de a cumpăra bilete de avion sau de a rezerva hoteluri. Autoritățile europene și israeliene promit că, în marea majoritate a cazurilor, cererile vor fi procesate și aprobate în doar câteva minute, dar recunosc că în unele cazuri perioada se poate extinde până la 30 de zile.

Actele necesare pentru un permis de intrare electronic

Pentru obține acest permis de intrare electronic, călătorii vor trebui să descarce o aplicație oficială sau să viziteze site-ul web al autorității de imigrare. Pentru a completa formularul, pașaportul nu trebuie să fie mai vechi de 10 ani și să nu expire în termen de trei luni de la depunerea cererii.

Informațiile care vor fi solicitate includ:

  • adresa de acasa,
  • loc de munca,
  • educaţie,
  • detalii de familie,
  • informații despre rută,
  • informații despre condamnări sau deportări.

Dacă acest permis este refuzat, călătorilor li se poate refuza îmbarcarea.

Cât va costa noul permis de intrare electronic

Pentru UE, permisul va costa 7 euro și se aplică persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Minorii și persoanele de peste 70 de ani, precum și membrii de familie ai cetățenilor europeni, nu vor plăti. Permisul va fi valabil trei ani.

În cazul Israelului, permisul electronic de călătorie va fi valabil maximum 2 ani și va costa aproximativ 6 euro. Acesta va trebui să fie obținut de oameni din 99 de țări cu care Israelul are un regim fără vize.

În cazul în care pașaportul expiră înainte de permisul electronic, persoana va trebui să îl solicite din nou, introducând detaliile din noul document de călătorie.