Evenimentul zilei“ continuă seria dezvăluirilor despre Gabriel „Puiu“ Popoviciu, multimilionarul ultradiscret al României. Promotor al celui mai mare proiect imobiliar din ţară, „Băneasa Rezidenţial“, ginerele fostului nomenclaturist Ion Dincă „Te-leagă“ a ieşit din anonimat prin cartierul ridicat la marginea Capitalei.
Locomotiva financiară a averii sale funcţionează prin compania Băneasa Investments. În ecuaţie intră şi asocierea controversată a firmei cu Universitatea de Agronomie, care a pus la dispoziţie terenul de 220 de hectare.
Promotor al celui mai mare proiect imobiliar din ţară, „Băneasa Rezidenţial“, Popoviciu a fost scos din anonimatul confortabil în care şi-a clădit afacerile tocmai de cartierul rezidenţial ridicat la marginea Capitalei. Locomotiva financiară a averii sale funcţionează prin compania Băneasa Investments. În ecuaţie intră şi asocierea controversată a firmei cu Universitatea de Agronomie, care a pus la dispoziţie terenul de 220 de hectare.
În 2000, când a fost semnată asocierea cu Agronomia, acţionarii Băneasa Investments, fostă Log Trans, erau nişte „iluştri anonimi“: Andrei Bejenaru - avocatul lui Puiu Popoviciu şi al lui Radu Dimofte -, Olimpia Neagu şi Florina Sandolache. Lor li se adăugau două societăţi de tip offshore - General Logistics Corp şi International Business and Trading Corporation (IBTC). General Logistic Corp este o companie din SUA, înfiinţată în Tenafly, statul New Jersey, unde Puiu Popoviciu şi-a stabilit reşedinţa, la începutul anilor ’90, după ce a părăsit România.
Ca director executiv a fost numit prietenul şi partenerul său Bogdan Bartolomeu, căsătorit cu Ilinca Preoteasa, prima soţie a fostului premier Adrian Năstase. Bartolomeu a locuit o perioadă tot în Tenafly, unde emigrase concomitent cu Puiu Popoviciu. IBTC este o firmă offshore, înregistrată în insulele Turks şi Caicos. Compania se regăseşte în toate afacerile importante ale magnatului Popoviciu: Alltrom, Comaliment, ASD Mioriţa, Herăstrău, Grand Plaza Hotel, US Food Network, American Restaurant System, Practic SA şi Băneasa Investments. Forţe „proaspete“ Însă zorii afacerii de la marginea Capitalei apar în urmă cu 16 ani. Băneasa Investments, unul dintre pilonii proiectului „Băneasa Rezidenţial“, a fost înfiinţată pe 22 decembrie 1992. La acea dată se numea Log Trans şi avea doi acţionari: societăţile General Logistic Corp şi IBTC. Opt ani mai târziu, în iunie 2000, înainte de a parafa asocierea cu Universitatea de Agronomie, în firmă sunt cooptaţi alţi trei acţionari. Fiecare, cu participaţii de sub un procent: Andrei Bejenaru, „omul de casă“ al lui Popoviciu şi al partenerului său, Dimofte, Olimpia Neagu şi Florina Sandolache. 15 ani de afaceri profitabile cu statul Apoi, în 2001, în societate intră iarăşi noi acţionari: societăţile Comaliment şi Herăstrău. Prima reprezintă fostul lanţ de magazine de stat, intrat sub aripa „Grupului Băneasa“ în 1998, când Gabriel Popoviciu a devenit membru al Consiliului de Administraţie. Alături de el, în acţionariatul Comaliment s-au succedat mai multe persoane din propriul anturaj de afaceri: Dan Petrescu - mult mai cunoscut pentru apropierea de Ion Ţiriac, Zerlin Dimofte - tatăl lui Radu Dimofte, şi Maria Badea - mama lui Nicolae Badea, fostul cumnat şi partener al lui Popoviciu.
Acelaşi păienjeniş acţionarial se regăseşte şi în firma Herăstrău, de asemenea privatizată după ’89. Pachetul majoritar este deţinut de Alltrom, o cunoscută firmă a familiei Popoviciu. De la înfiinţarea acesteia, în 1991, componenţa societăţii Herăstrău a fost de-a lungul timpului împărţită de Alltrom cu offshore-urile omniprezente în afacerile magnatului - IBTC şi Tatika Investments. Cea de-a treia fostă companie de stat care s-a regăsit la un moment dat în acţionariatul Băneasa Investments este ASD Mioriţa. Alltrom a început achiziţionarea acesteia de la defunctul Fond al Proprietăţii de Stat (FPS) în 1997 şi deţine în prezent 89% din acţiuni.
Deşi numele lui a fost în permanenţă scos la înaintare, Gabriel Popoviciu nu a fost niciodată acţionar în calitate de persoană fizică în Băneasa Investments. Abia în 2002 el apare în actele firmei, în calitate de administrator, funcţie din care astăzi s-a retras. În această poziţie îl găsim însă pe Dorin Maier, unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Dacă, în cazul Băneasa Investments, Maier îi este subordonat lui Puiu, la APIA el „dă socoteală“ premierului Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele de onoare al asociaţiei. PLÅNGEREA LUI BECALI
Tranzacţii „studiate“ de SRI şi DNA
În schema asocierii Băneasa Investments - Universitatea de Agronomie, a primit un rol şi Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA). „Nu am semnat nimic“
În septembrie 2007, Biroul de presă al DNA a confirmat în exclusivitate pentru EVZ existenţa unui dosar privind asocierea respectivă. Anchetatorii nu au declanşat însă şi urmărirea penală împotriva vreuneia dintre persoanele implicate.
„Procurorii efectuează acte premergătoare cu privire la legalitatea transferării unui teren aparţinând domeniului public al statului şi aflat în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti în proprietate privată şi constituirea acestuia ca aport la capitalul social al unei firme private, Băneasa Investments“, au spus oficialii DNA. Puiu Popoviciu e însă tranşant: „Nu am fost niciodată acolo, nici nu ştiu unde este DNA-ul. În plus, eu nu am nicio autoritate, nu am semnat nimic“.
Verificările judiciare au fost declanşate de o sesizare depusă de finanţatorul clubului Steaua, Gigi Becali. Adversar declarat al lui Popoviciu, Becali a confirmat pentru EVZ că reclamaţia sa vizează tocmai parteneriatul din cadrul proiectului „Băneasa Rezidenţial“, pentru că „e mafie mare acolo“. Ioan Alecu, rectorul universităţii şi fost administrator al societăţii Băneasa Investments, susţine însă că asocierea pe care a parafat-o cu magnaţii imobiliari a atras atenţia autorităţilor încă din 2000.
„Multă lume ne-a controlat, DNA-ul, SRI-ul, Comisia de Cercetare a Abuzurilor de la Senat, Corpul de Control al primului-ministru ne-a controlat, deci am fost controlaţi ca ultimii borfaşi din România“, ne-a mărturisit Alecu. Acesta subliniază însă că anchetele s-au finalizat fără nereguli scoase la lumină. Întrebări fără răspuns Dar controversele ridicate de acest subiect vizează modul în care terenul unde se construieşte Băneasa Rezidenţial s-a constituit în aport social la capitalul firmei Băneasa Investments. Cele 220 de hectare pe care astăzi este amplasat centrul comercial - unde sunt magazinele IKEA, Carrefour Feeria, Bricostore şi Metro - s-a aflat până în 2000 în administrarea Agronomiei. Atunci, reprezentanţii instituţiei au primit o ofertă de asociere cu o firmă patronată de Puiu Popoviciu, pentru realizarea unui proiect imobiliar.
Conducerea universităţii şi-a dat acordul în iunie 2000, deşi la acea dată terenul se afla în domeniul public al statului, iar Universitatea nu avea titlu de proprietate asupra acestuia. Astfel, a fost parafată o asociere în participaţiune în care Agronomia punea la dispoziţia oamenilor de afaceri grupaţi în jurul lui Popoviciu suprafaţa de la marginea Capitalei. „Puteam să facem ce vrem“
Titlul care atesta autoritatea asupra pământului a fost obţinut un an mai târziu. Un alt aspect care a născut suspiciuni este faptul că, la doi ani după ce a dobândit titlul de proprietate asupra terenului, universitatea şi-a cedat drepturile în favoarea companiei Băneasa Investments. Transferul a fost aprobat într-o şedinţă a Senatului Universităţii, prezidată de rectorul Ioan Alecu. Acesta ne-a declarat că legea le permitea să facă această mişcare. Argumentul: fiind proprietari, „puteam să facem ce vrem“. În prezent, universitatea nu mai este proprietara terenului, dreptul asupra preţiosului pământ revenind în totalitate companiei Băneasa Investments. ISTORIC
Mihai I a împroprietărit Agronomia
Terenul pe care se ridică proiectul imobiliar „Băneasa Rezidenţial“, situat la ieşirea din Bucureşti, între Aleea Privighetorilor şi Aeroportul „Băneasa“, a aparţinut iniţial contesei Maria de Montesquieu. În 1929, Regele Mihai I l-a dat spre folosinţă „Şcoalei Superioare de Agricultură de la Herăstrău“, prin legea de înfiinţare a Academiilor de Înalte Studii Agronomice, actuala USAMVB. Terenul făcea parte din Ferma Experimentală Băneasa şi trebuia administrat şi utilizat în scop didactic.
Situaţia a încetat pe 23 mai 1942, când decretul-lege 386 anula dispoziţiile Regelui Mihai I. După ’89, reprezentanţii de la Agronomie au demarat procedurile judiciare pentru a-şi reconstitui dreptul de proprietate. Procesul de reconstituire a fost finalizat abia pe 6 iunie 2001, când Agronomia a primit titlul de proprietate pentru o suprafaţă totală de 224 de hectare de teren.