Perioadă dificilă pentru compania Intel. Acțiunile s-au prăbușit

Compania Intel. Sursă foto: Wikimedia

Intel, cel mai mare producător de procesoare x86 pentru PC-uri și servere, a fost cândva un simbol al sectorului semiconductorilor. Dar în ultimii 10 ani, acțiunile sale au scăzut cu peste 50%, devenind un producător de cipuri mai puțin valoros decât AMD, Nvidia și Qualcomm.

Căderea în dizgrație a Intel a fost cauzată de probleme de fabricație, întârzieri ale produselor, pierderi de cotă de piață și schimbări strategice bruște sub conducerea a trei directori executivi.

Problemele cu care se confruntă Intel

Intel a ratat tranziția către cipurile mobile, s-a concentrat prea mult pe reducerea costurilor și a continuat să își răscumpere propriile acțiuni în loc să rezolve problemele persistente de producție sau să investească în cipuri noi.

Din 2013 până în 2023, veniturile Intel au avut o rată de creștere anuală compusă, anemică de 0,3%. AMD, care și-a externalizat producția la rivalul Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing a înregistrat o CAGR de 15,6% în aceeași perioadă.

Acesta este motivul pentru care nu a fost prea surprinzător când câteva rapoarte recente au afirmat că Intel explorează unele opțiuni drastice pentru a-și redimensiona afacerea în dificultate. Să vedem dacă vreuna dintre aceste idei zvonite va face ca acțiunile Intel să merite din nou cumpărate.

Cipurile de 14 nanometri

Intel este încă un producător de dispozitive integrate, ceea ce înseamnă că proiectează, produce și comercializează propriile sale cipuri. Acest lucru îl diferențiază de producătorii de cipuri fără fabrică, precum AMD și Nvidia, care își externalizează producția către turnătorii terți.

Turnătoriile Intel produceau cândva cele mai avansate cipuri din lume. Dar, în ultimul deceniu, Intel a rămas în urma celor doi concurenți asiatici, TSMC și Samsung, în „cursa proceselor” pentru fabricarea de cipuri mai mici, mai dense și mai eficiente din punct de vedere energetic.

Problemele Intel au început cu o tranziție dificilă de la cipurile de 14 nanometri la cele de 10nm (2018-2019) și s-au agravat cu întârzieri și mai mari în tranziția ulterioară la cipurile de 7nm (2020-2023). Aceste întârzieri epuizante au determinat mulți producători de PC-uri să înlocuiască procesoarele Intel cu cele AMD.

Conform PassMark Software, care măsoară performanța PC-urilor, cota de piață a procesoarelor x86 Intel a scăzut de la 82,5 % la 61,8 % între trimestrele al treilea din 2016 și 2024, în timp ce cota AMD a crescut de la 17,5 % la 35,4 %.

Intel și-a controlat cheltuielile

Spre deosebire de TSMC, care și-a majorat agresiv cheltuielile de cercetare și dezvoltare, Intel și-a controlat strict cheltuielile de capital. Compania a pus deoparte prea mulți bani pentru răscumpărări de acțiuni și dividende. Bob Swan, CEO între 2019 și 2021, chiar a luat în considerare pentru scurt timp să urmeze exemplul AMD. Acela de a deveni un producător de cipuri fără fabrică pentru a-și rezolva definitiv problemele de producție.

Pat Gelsinger, care i-a succedat lui Swan, a dublat eforturile de extindere a turnătoriilor proprii. Asta cu scopul de a ajunge din urmă TSMC și Samsung. Aceasta a fost o strategie costisitoare. Gelsinger se aștepta să compenseze aceste costuri cu subvenții guvernamentale în SUA și Europa, dar TSMC a obținut, de asemenea, o parte din aceste subvenții guvernamentale pentru fabricile sale din străinătate.

Compania a cedat numeroase activități

După ce Gelsinger a preluat conducerea, Intel a cedat numeroase activități, inclusiv cipurile de memorie Optane, cipurile de comutare de rețea, soluțiile de conectivitate 4G/5G, serverele pre-construite și diviziile de minerit de criptomonede.

De asemenea, Intel a continuat vânzarea în mai multe etape a diviziei sale de cipuri de memorie NAND către SK Hynix. A renunțat la divizia sa de cipuri auto Mobileye. Astfel, și-a lichidat acțiunile rămase din Arm Holdings, proiectantul de cipuri mobile.

La începutul lunii august, Intel și-a suspendat dividendul și a anunțat că va concedia 15% din forța sa de muncă. Această măsură a avut ca scop economisirea a câtorva miliarde de dolari până în 2025. Aceste anunțuri șocante au însoțit un raport dezastruos privind câștigurile din al doilea trimestru. Această perioadă a confirmat în mare măsură așteptările analiștilor. Asta în ciuda faptului că gigantul s-a chinuit să crească producția celor mai noi cipuri Meteor Lake.

Ultimele rapoarte sugerează că Intel și-ar putea separa sau vinde unitatea de turnătorie aflată în dificultate. Această mișcare ar reflecta divizarea GlobalFoundries de către AMD în 2009. Pe de altă parte, ar anula complet planurile inițiale ale lui Gelsinger, potrivit Yahoo.