Cât de PERICULOS este să fii ȘOFER în România. Trei județe țin capul de afiș. Nu ai vrea să conduci pe aici
- Codrin Dobrescu
- 10 aprilie 2018, 12:39
Datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată care sunt cele mai periculoase regiuni din țara noastră pentru șoferi. Statistica ține cont de frecvența daunelor și valoarea medie a pagubelor, la polițele RCA, ținând cont, totodată, de vârsta asiguratului, puterea motorului mașinii, dar și de locul înmatriculării.
București, Constanța și Iași sunt, de departe, cele mai periculoase trei județe pentru șoferii de mașini. ASF transmite că frecvența daunei este de 6,78%, în cazul înmatriculărilor pe persoană fizică în București, 6,40% în Constanța și, respectiv, 6,27%, în cazul județului Iași, conform businessmagazin.ro.
Analiza a fost realizată pe perioada 2013-2015.
Pentru Capitală se pot găsi mai multe explicații pentru frecvența ridicată a pagubelor produse. Traficul aglomerat este principalul motiv pentru care aceste daune s-ar putea produce.
De cealaltă parte a baricadei, frecvențele minime ale Daunelor au fost înregistrate în Harghita (2,84%), Covasna (3,15%) și Sălaj (3,24%).
Pentru persoanele juridice, frecvențele maxime, care trec de 11%, se regăsesc în Cluj, Ilfov, Iaşi, Galaţi și Dolj, în timp c frecvențele între 6% și 7% s-au înregistrat în Călăraşi, Caraş Severin, Botoşani, Harghita, Hunedoara, Covasna și Sălaj.
Dauna medie a variat, pentru persoanele fizice, între 4.000 și 5.000 de lei, în județele Argeș, Cluj, București și Sibiu. Pentru Sălaj și Suceava, vedem o medie de 9.000-10.000 de lei.
Se remarcă faptul că tinerii sub 25 de ani provoacă cele mai multe accidente de tip RCA, având o frecvemță a daunei de 6,15%, în timp ce la șoferii peste 40 de ani, aceasta era 4,59%.