Potrivit unor studii realizate de oamenii de știință de la Colegiul Medical din Georgia și de la Universitatea Augusta, stresul cronic poate inflama creierul, poate distruge conexiunile dintre neuroni și poate duce la depresie.
,,Chiar și medicamentele antiinflamatoare puternice, pe bază de rețetă, care ar trebui să ajute la ruperea conectivității dintre stresul cronic și inflamație, nu ajută mulți pacienți cu depresie”, susține dr. Anilkumar Pillai, neurolog în cadrul Departamentului de Psihiatrie și Comportamentul Sănătății de la Colegiul Medical din Georgia.
Institutul Național de Sănătate Mintală a alocat peste 2,4 milioane de dolari să exploreze în continuare impactul pe care stresul îl are asupra organismului și a răspunsului imun fundamental și nespecific numit imunitate înnăscută.
Sistemul complement, numit așa pentru că a fost descoperit că ajută sistemul imunitar să lupte cu invadatorii, face parte din acest răspuns imun înnăscut, iar Pillai a găsit niveluri crescute de C3 în creierul persoanelor cu depresie și la modele animale. C3 a fost numit de cercetătorii universității din Georgia ,,hub-ul tuturor căilor de activare a complementului”.
Sistemul complement are, de asemenea, sarcina importantă a eliminării conexiunilor proaste între neuroni.
„Ne așteptăm ca stresul cronic să crească C3”, spune Pillai.
Acum, el și colegii săi vor să știe de unde provine C3 ridicat, dacă este vorba despre celulele imune numite monocite, care circulă în organism ca răspuns la stres sau microglia.
,,Studiile au arătat că stresul cronic este un factor major în depresie. De fapt, persoanele cu probleme de sănătate fizică, cum ar fi cancerul sau bolile de inimă, în cazul în care inflamația este, de asemenea, un factor major, adesea dezvoltă depresie și cel puțin un motiv este că nivelurile ridicate de inflamație care afectează organismul pot afecta și creierul”, e de părere Pillai.
Într-o lucrare publicată în martie 2018 în revista Brain, Behavior and Immunity, laboratorul lui Pillai a raportat creșteri semnificative ale expresiei C3 în cortexul prefrontal al persoanelor depresive care s-au sinucis. De asemenea, oamenii de știință au descoperit o expresie crescută de C3 în cortexul prefrontal al șoarecilor ca răspuns la stresul cronic, doar că șoarecii care nu au C3 nu au obținut un răspuns de tip depresiv. De fapt, doar provocarea supraexpresiei C3 în anumite zone ale cortexului prefrontal a provocat un comportament asemănător depresiei, chiar și fără stres.
De asemenea, Dr. Stephen Tomlinson, un expert în sistemul complement și inflamația sistemului nervos central, care este președinte interimar al Departamentului de Microbiologie și Imunologie de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, generează în laborator inhibitori ai complementului, inclusiv medicamente care blochează activarea C3 pe diferite căi.
Interferon alfa este un medicament folosit pentru a trata bolile precum cancerul și hepatita, dar este, de asemenea, o proteină naturală care stimulează sistemul imunitar să ucidă melanomul și infecțiile virale.
În sângele persoanelor cu depresie s-au găsit niveluri ridicate de interferon alfa, iar tratamentul pe termen lung cu interferon alfa pentru probleme precum cancerul sau hepatita cronică B poate declanșa depresia sau alte probleme de sănătate mintală, potrivit 360medical.ro