Pericolul MORTAL răspândit printre copiii de 14 ani. Frica de părinți a declanșat sindromul „plămânul popcorn”

În ultimul timp, fumătorii decid să înlocuiască țigările clasice cu cele electronice, pe motiv că acestea ar fi mai puțin dăunătoare sănătății. Mai rău, foarte mulți adolescenți, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, își achiziționează aparate „de vapat” deoarece în rândul tinerilor circulă fel și fel de concursuri de „fumat creativ”, prin realizarea unor forme din abur. Tinerii cad în capcana obiceiului nesănătos, deoarece aceste dispozitive nu emană un miros impregnant. Așadar, riscul de a fi prinși de părinți sau de dascăli este cu mult redus, iar moda fumatului electronic a ajuns, inevitabil și în școli. Și dacă până acum oamenii credeau spusele producătorilor, cum că acest viciu devine, prin aceste dispozitive, nedăunător sănătății, ultimele concluzii ale specialiștilor susțin contrariul: La fel ca și țigările normale, cele electronice sunt „moarte curată”.

Sunt mai ieftine, pot fi utilizate în spații închise și se bucură totodată de o promovare destul de largă. Dar, în spatele acestor dispozitive se ascunde un adevărat pericol pentru sănătate, iar cel mai îngrijorător aspect este faptul că dintr-un total de 18 milioane de fumători de țigări electronice, 16% sunt elevi de liceu.

 Sindromul „plămânului popcorn”

Diacetilul este o substanță chimică aromatizantă, utilizată în lichidul cu nicotină, folosit la majoritatea țigărilor electronice de pe piață. Specialiștii cred că diacetilul este un factor care duce la afecțiuni respiratorii severe. Substanța este asociată cu bronșiolită obliterantă, o boală considerată ireversibilă, numită și „plămânul popcorn”.

La persoanele care au această afecțiune, bronhiolele se deteriorează și provoacă leziuni care ulterior blochează căile respiratorii. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) descriu bronșiolita obliterantă ca fiind o boală pulmonară gravă și ireversibilă.

Boala a apărut prima dată la un grup de muncitori ai unei fabrici de popcorn

Denumirea de „plămân popcorn” a apărut pentru prima dată în anul 2000, atunci când boala a afectat un grup de muncitori care lucrau la o fabrică de popcorn. Aceștia au inhalat regulat o cantitate uriașă de aromă de unt artificial și ulterior s-au îmbolnăvit. O anchetă medicală a concluzionat că există o legătură strânsă între amploarea leziunilor căilor respiratorii ale lucrătorilor și expunerea lor la diacetil, substanță chimică utilizată în aromatizarea untului. După aceste descoperiri, mai mulți producători de popcorn au promis că vor elimina substanțele periculoase din produsele pe care le vând, raporta „Associated Press” în anul 2007. Cazuri de bronșiolită obliterantă au fost de asemenea identificate printre lucrătorii unei fabrici unde era realizat diacetilul, dar și la lucrătorii de la o unitate de procesare a cafelei, potrivit CDC.

S-au realizat numeroase studii pe această temă

Diacetilul a fost, din nou, subiectul unor discuții aprinse undeva prin anul 2016, atunci când mulți cercetători semnalau că țigările electronice conțin acest compus chimic și pot provoca „plămânul popcorn”. Unul dintre studiile care prezintă o potențială legătură între țigările electronice și sindromul de „plămân popcorn” a fost realizat în anul 2015 și a fost publicat în revista „Environmental Health”. În cadrul studiului, cercetătorii au testat vaporii a 51 de țigări electronice și au detectat diacetil în 39 dintre ele. „Din cauza asocierii dintre diacetil si bronșiolita obliterantă se recomandă o acțiune urgentă pentru a evalua în continuare extinderea acestei noi expuneri la diacetil si compuși aromatici aferenți în țigările electronice”, au scris cercetătorii în studiul lor. Două alte studii au identificat, de asemenea, diacetilul în țigările electronice aromate. Unii experți au subliniat și faptul că diacetilul nu este prezent doar în țigara electronică și susțin că această substanță extrem de toxică se găsește în proporții mult mai mari în fumul de țigară normală.

Face ravagii printre tineri

Administrația Americană a avertizat la începutul acestui an cu privire la creșterea consumului de țigări electronice în rândul tinerilor sub 18 ani. Silicon Valley Vapors, o renumită firmă americană care vinde astfel de dispozitive, anunța la finele anului 2018 că va opri pentru o perioadă nedeterminată vânzarea anumitor arome în toată America, cu scopul de a reduce numărul tinerilor care folosesc aceste țigări electronice: „Am oprit preluarea comenzilor pentru diferite arome printre care mango, fructe de pădure sau castravete în cele peste 90.000 de magazine unde obișnuim să distribuim produsele, inclusiv magazinele specializate de vape-uri”, a spus directorul afacerii, Kevin Burns. Mișcarea a fost susținută de mai mulți cercetători și experți în sănătate publică, printre care și Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente, care s-a arătat îngrijorată de faptul că majoritatea fumătorilor sunt copii!

„Țigările electronice au devenit un trend periculos și omniprezent în rândul adolescenților, iar rezultatul final este adicția. Consumul a crescut cu 78% din 2017 pana in 2018, 48% dintre fumători fiind tineri de liceu. Mai bine de două treimi folosesc tigara electronică aromată. Trendul este îngrijorător, poate avea riscuri majore asupra sănătății”, a precizat Scott Gottlieb, un oficial al Administrației. Totodată, acesta a ținut să sublinieze că numărul elevilor care fumează electronic a ajuns la 3,6 milioane, ceea ce presupune o creștere cu 1,5 milioane de tineri față de anul precedent.

 

Cancerul din țigările electronice

Un studiu realizat în anul 2015 de cercetătorii americani de la Portland State University a consemnat faptul că țigara elecronică este de 15 ori mai nocivă decât țigara clasică, din cauza faptului că favorizează producerea unei substanțe extrem de cancerigene, numită formadelhidă. Fumătorii de țigări electronice inhalează de aproape cinci ori mai multă substanță cancerigenă, decât cei care fumează un pachet de țigări pe zi. Astfel că riscul de a dezvolta cancer este mult mai mare.

 

Substanțele pentru vapat, făcute în spălătorii de bloc

Mulți au fost cei care s-au urcat pe valul noului trend electronic care viza fumatul. Odată cu cererea pieței, a apărut și oferta. Mulți „ingineri” cu „școala vieții” au umplut siteurile de vânzări cu substanțe aromate pentru țigările electronice cu vapori. „Aceste substanțe se prepară ca o rețetă de tort. Ai nevoie de câteva ingrediente, o măsurătoare și o masă pe care să le combini. Apoi le vinzi pe internet. Cele mai cumpărate substanțe sunt cele cu arome de gumă Turbo, pepene…”, a explicat un astfel de comerciat jurnaliștilor EvZ, retras din afaceri periculoase după ce a trecut printr-o anchetă a poliției. Individul a recunoscut că „nu tot timpul îmi ieșea combinația de substanțe și când nu găseam un ingredient, puneam altceva, la întâmplare”, cât și faptul că avea un profit de 1000% per doză.