Pericolul lucrului prelungit la birou. Specialiştii trag un semnal de alarmă

Un studiu realizat de cercetători canadieni a arătat că hipertensiunea arterială mascată se poate dezvolta din cauza unui program lung de lucru la birou.

Studiul a fost realizat pe 3.547 de angajați care lucrează în birouri.

Potrivit studiului, tensiunea arterială mascată nu este detectată prin analizele medicale obișnuite şi este mai evidentă la cei care petrec mai mult timp la locul de muncă.

Aceştia prezintă riscuri mai mari cu 66% de a dezvolta hipertensiune arterială susținută și cu 70% mai mari de a avea hipertensiune arterială mascată.

„Oamenii trebuie să fie conștienți că programul lung de lucru le poate afecta sănătatea inimii, iar în cazul în care muncesc prea mult ar trebui să le solicite medicilor să le verifice presiunea arterială din timp în timp cu un dispozitiv portabil de monitorizare”, a afirmat autorul principal al studiului, Xavier Trudel, asistent universitar la Universitatea Laval din Quebec, citat de Reuters.

„Hipertensiune arterială mascată este asociată, pe termen lung, cu o creștere a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare”, a completat el.

Potrivit cercetătorilor, una din cinci persoane cu hipertensiune arterială mascată nu a prezentat semne de tensiune ridicată în analizele medicale, ceea ce întârzie diagnosticul și tratamentul.

Subiecţii care au făcut parte din studiu au fost monitorizaţi timp de cinci ani prin măsurarea tensiunii arteriale în primul an, în al treilea an și la finalul perioadei.

Măsurarea tensiunii s-a realizat în două moduri: în modul obișnuit, într-un cabinet medical, și prin purtarea unui dispozitiv portabil de măsurare de către voluntari pe perioada unei zile de lucru – prin care datele privind tensiunea erau citite la fiecare 15 minute.

Cercetătorii au definit hipertensiunea arterială la un nivel de cel puțin 140/90 mm/Hg, atunci când a fost măsurată în repaos în cabinetul medical, și de cel puțin 135/85 mm/Hg în condiții de monitorizare ambulatorie.

În total, 18,7% dintre angajații incluși în studiu aveau hipertensiune arterială susținută, iar 13,5% aveau hipertensiune arterială mascată, neprimind tratament.

Când au analizat datele în funcție de factorii de risc, cercetătorii au descoperit că angajații care au lucrat cel puțin 49 de ore pe săptămână au înregistrat riscuri mai mari cu 70% de a avea hipertensiune arterială mascată, în timp ce la angajații care au lucrat între 41 și 48 de ore riscul a fost cu 51% mai mare comparativ cu angajații care au lucrat cel mult 40 de ore pe săptămână, potrivit 360medical.ro