Pericolul de pe bancnotele euro. Mesajul Băncii Centrale Europene

Pericolul de pe bancnotele euro. Mesajul Băncii Centrale Europene

În plină pandemie cu noul coronavirus, bancnotele sunt apreciate ca vectori majori de propagare a virusului SARS-CoV-2.

Însă Banca Centrală Europeană a venit cu explicații oarecum surprinzătoare. Manipularea bancnotelor euro nu reprezintă „un risc major de infectare” cu noul coronavirus comparativ cu alte suprafețe, a dat asigurări, marți, Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

BCE a efectuat cercetări cu mai multe laboratoare europene, din care rezultă că „coronavirusurile pot supraviețui pe o suprafață din oțel inoxidabil (de exemplu, un mâner de ușă) de zece până la o sută de ori mai mult decât pe bancnotele euro care sunt fabricate din bumbac” , a scris Fabio Panetta într-un articol publicat în mai multe ziare europene, inclusiv Les Echos, scrie AFP.

„Alte analize arată că virusurile se propagă mai greu pe suprafețe poroase precum cea a bancnotelor noastre, decât pe suprafețe netede ca plasticul”, a adăugat bancherul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concluzia sa este că „bancnotele euro nu prezintă niciun risc major de infecție în comparație cu alte suprafețe cu care suntem în contact zilnic”.

Cu toate acestea, articolul nu abordează problema riscului de contaminare asociat cu monedele, care sunt fabricate dintr-un aliaj din mai multe metale, inclusiv oțel și zinc.

În China, Banca Centrală a anunţat în februarie că utilizează razele ultraviolete pentru a dezinfecta bancnotele în încercarea de a opri răspândirea pandemiei.