Practic, de vreo jumătate de an încoace varii zvonuri au circulat legat de fondurile de pensii. Miza o reprezintă miliarde de euro puse deoparte pentru bătrânețile a aproape 7 milioane de români
De câteva zile încoace, se vehiculează ideea transformării Pilonului II de pensii. „La ceea ce lucrează Ministerul de Finanţe acum, împreună cu Casa de Pensii, cu cei de la ASF, este o analiză pe Pilonul I şi pe Pilonul II, să vedem unde şi cum stau banii românilor cel mai bine. (...) Nu desfiinţează nimeni Pilonul II, nu îl naţionalizează nimeni, nu îi face nimic rău. (…) Dar va fi opţional”, preciza premierul Mihai Tudose. Însă ce înseamnă asta? În primul rând să stabilim despre ce e vorba. Pilonul I de pensii îl reprezintă fondul pensiilor publice de stat, la care cotizează obligatoriu și angajatul și angajatorul. Pilonul II este sistemul de pensii obligatorii administrate privat. În acest moment, contri buție pentru pensii – CAS – achită și angajatorul și angajatul. Angajatul, din salariul brut, achită 10,5%, în timp ce angajatorul, doar pentru condiții normale de muncă, virează statului 15,80%. Din acești bani (adunat angajat + angajator), statul virează către fondul de pensii privat (Pilonul II), pentru fiecare angajat, câte 5,1%.
Vom plăti în plus, din salariul net!
Odată transformat în „opțional” Pilonul II, în primul rând, statul ar păstra întreaga sumă virată de angajator și angajat în contul CAS, căci nu vom putea alege vreodată dacă vrem sau nu să plătim dări către stat. Pe lângă asta, din salariul net pe care-l primim, decidem noi câți bani depunem în fondurile de pensii private. Nu va exista o obligativitate, ci doar responsabilitate. Cu alte cuvinte, nu contribui lunar, nu primești pensie din fondul privat.
Câți bani au românii în fondurile private de pensii
La 9 ani de la înființarea Pilonului II, pe 19 mai anul curent, 6,9 milioane de români aveau fonduri de pensii private obligatorii. Contribuțiile virate via angajator-stat în conturile acestora se ridicau la un total de 28,2 miliarde de lei, la care se adaugă însă și câștigul total adus de investițiile făcute de respectivele fonduri, de 6,91 miliarde de lei. „Cu alte cuvinte, românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor”, explica, în iulie, Iulius Postolache, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.