Mâncare are un gust mai bun atunci când este completată cu condimentele potrivite. Fie că este vorba despre simplul piper, sau mirodenii exotice, toți le folosesc pentru a se bucura de bucate pline de gust. Cu toate acestea, puțin știu că multe condimente sunt toxice și reprezintă un adevărat pericol în bucătărie.
Nutriționistul Camelia Olteanu lămurește diferența dintre condimente și mirodenii: „condimentele reprezintă amestecurile de mirodenii”. Acestea pot fi de origine vegetală, animală, minerală sau de sinteză.
Un exemplu pentru a înțelege diferența dintre mirodenii și condimente: curry este un condiment făcut din mai multe mirodenii (ghimbir, piper, coriandru, curcuma și altele).
Condimentele și mirodeniile toxice
Camelia Olteanu a făcut o listă de condimente și mirodenii care trebuie consumate cu prudență. Unele dintre ele sunt toxice, potrivit ziare.com. Pe lista condimentelor și mirodeniilor periculoase se află chiar și îndrăgita nucșoară, folosită de multe gospodine în prepararea deserturilor. Până și „banalul” piper poate cauza probleme serioase persoanelor cu o piele sensibilă.
- Hreanul va fi consumat în cantități reduse de persoanele cu probleme tiroidiene, deoarece conține goitrogeni (substanțe care influențează producția hormonilor tiroidieni).
- Angelica poate duce la o creștere a nivelului glucidelor sanguine și ar trebui evitata de bolnavii de diabet.
- Uleiul de dafin se va folosi în amestecuri diluate, deoarece poate provoca reacții alergice. Acesta nu va fi niciodată ingerat.
- Limba mielului se va culege întotdeauna purtând mănuși, pentru ca frunzele proaspete pot provoca dermatite. Alcaloizii conținuți pot fi toxici.
- Nucșoara este toxică în cantități mari.
- Semințele de pătrunjel pot deveni toxice în cantități mari, ața ca nu trebuie consumate de femeile însărcinate și de bolnavii de rinichi.
- Uleiul de cimbru este toxic, așa că nu poate fi consumat. În plus, femeile însărcinate ar trebui să-l evite chiar și când e vorba de masaj sau produse cosmetice.
- Piperul poate avea efecte negative în cazul unei pieli sensibile.
- Muștarul poate produce pete pe piele; atenție când se folosește sub formă de cataplasme.
- Ienupărul nu este recomandat persoanelor cu infecții urinare acute și femeilor însărcinate.
- Semințele de fenicul folosite în cantități mari sunt toxice.
- Salvia nu se recomanda femeilor care alăptează, deoarece intervine în fluxul laptelui matern.