S-a întrerupt curentul la centrala electrică de la Cernobîl, locul celui mai mare dezastru nuclear din lume, a anunţat Ucraina miercuri, dar organul de supraveghere atomic al ONU a spus că „nu există niciun impact critic asupra siguranței”. Din acest motiv se face apel la Rusia pentru a opri atacurile în încercarea de a repara linia electrică.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat într-un tweet că, deşi se încalcă un pilon cheie de siguranță, în acest caz, nu există deocamdată niciun impact critic asupra siguranței, dar și-a exprimat îngrijorarea față de personalul care lucrează sub paza rusă.
Centrala „a fost complet deconectată de la rețeaua electrică”, a declarat operatorul energetic ucrainean Ukrenergo, adăugând că operațiunile militare înseamnă „nu există nicio posibilitate de restabilire a liniilor”.
Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, îndeamnă Rusia la un armistițiu temporar, pentru ca țara să aibă timp să repare o linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl. El mai spune că dacă pana de curent continuă, atunci ar putea avea loc scurgeri de radiații.
Situația personalului „s-a înrăutățit”, a spus AIEA, citând regulatorul nuclear ucrainean
Uzina se află în interiorul unei zone de excludere care găzduiește reactoare scoase din funcțiune, precum și instalații de deșeuri radioactive. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a scris miercuri pe Twitter că „generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore pentru a alimenta” centrala, dar a adăugat că „după aceasta, sistemele de răcire ale depozitului de combustibil nuclear uzat se vor opri”.
Peste 2.000 de angajați încă lucrează la uzină, deoarece necesită un management constant pentru a preveni un alt dezastru nuclear. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a cerut marți „forțelor care controlează efectiv amplasamentul să faciliteze de urgență rotația în siguranță a personalului acolo”.
El și-a repetat oferta de a călători la Cernobîl pentru a asigura „angajamentul față de siguranța și securitatea” centralelor electrice din Ucraina.
Centrala este în prezent ocupată de trupe ruse
Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo.
Centrala de la Cernobîl, aflată în 1986 la originea celei mai grave catastrofe nucleare, „a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, a scris Ukrenergo pe pagina sa de Facebook, precizând că nu mai există alimentare electrică, scrie themoscowtimes.
Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată.
Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare, se mai arată în comunicatul Energoatom.
Nu se ştie nivelul radiaţiilor deoarece Centrala este ocupată de armata rusă
Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.
Încă de marți, sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, care au fost capturate de forţele ruse luna trecută, au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), după cum anunța agenţia nucleară a ONU.