Pericol pe Dunăre, din cauza ciclonului Boris

Orșova

Debitul Dunării a crescut dinspre Austria și Slovacia, în urma precipitațiilor aduse de ciclonul Boris. Ungaria ridică deja baraje și diguri provizorii de-a lungul fluviului, din cauza riscului de revărsare.

Risc major de revărsare al Dunării

Digurile și barajele din Ungaria au fost ridicate pe o lungime de 544 de kilometri de-a lungul fluviului, datorită debitului crescut al Dunării. La ridicarea lor au participat militari, dar și populația civilă.

Autoritățile din Ungaria se așteaptă ca inundațiile să dureze minim opt zile.

Nivelul Dunării a crescut pericolos în Ungaria și Austria. Sursa foto: Facebook

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a avertizat că „cea mai mare inundaţie din ultimul deceni” se apropie de oraş.

Toată zona limitrofă fluviului a fost închisă.

România se pregătește și ea pentru ieșirea din matcă a Dunării

Ministrul Mediului din România, Mircea Fechet, a declarat, miercuri, că autoritățile române se pregătesc pentru creșterea nivelului Dunării.

„Astăzi vă pot spune că la Budapesta avem un debit de 6.300m³/s și se estimează că va exista un vârf maxim de 8.700m³/s în data de 22 septembrie. Dacă aceste informații se vor adeveri, asta înseamnă că, de la acel moment, noi avem șase până la șapte zile în care vom avea, la intrarea în țară, la Baziaș, un debit maxim și, având în vedere că, până la intrarea în România, Dunărea mai adună debite și din alte cursuri de apă (...) noi estimăm că pe data de 28 sau pe data de 29 vom avea un vârf de debit de 9200-9500 m³ pe estimările specialiștilor de astăzi.

Asta bineînțeles că ne face să fim în alertă. Mâine urmează să convoc la Ministerul Comitet pentru Situații de Urgență, unde mă voi asigura că suntem pregătiți pentru această situație”, a declarat ministrul.

Cel mai mare debit al Dunării, adin ultimii ani a fost în 2006

„Aș aminti puțin debitul maxim din 2006, când la intrarea în țară am avut aproape 15.800m³/s, lucru care ne face să credem că vom putea să gestionăm fără probleme 9.200-9.500 cât credem că o să avem anul acesta (...) Sectorul mai vulnerabil, din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei, este cel din vecinătatea gurilor de vărsare a Dunării. Cu alte cuvinte, va trebui să fim în alertă cu ceea ce se întâmplă în Delta Dunării, unde există un risc de inundații cu care localnicii sunt de altfel familiarizați”, a precizat ministrul.

Ministrul Fenechiu vrea să facă o inspecție celor de la Apele Române în perioada imediat următoare

„Totodată, mâine urmează să verific împreună cu colegii mei de la Apele Române. Nu am stabilit încă locația, nu am stabilit încă locul unde mă voi afla pe cursul Dunării, însă vreau să mă asigur că toți colegii de la Apele Române știu ce au de făcut, că au echipamente și utilaje la dispoziție în caz de necesitate. Voi discuta personal cu toți prefecții din județele unde ar putea să existe probleme, la fel cum mă aștept să existe o bună coordonare între autorități publice locale, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și minister, în caz că va exista nevoie sau vom fi într-o astfel de situație”, a mai spus Fechet.