Persoanele analfabete au riscuri de trei ori mai mari de a dezvolta o formă de demență, arată un studiu recent.
Cercetările noi au descoperit că oamenii care sunt analfabeți, ceea ce înseamnă că nu au învățat niciodată să citească sau să scrie, pot avea un risc de aproape trei ori mai mare de a dezvolta demență decât oamenii care pot citi și scrie.
Noi cercetări noi au descoperit că oamenii care nu au învățat niciodată să citească sau să scrie fiind analfabeți, pot avea un risc de aproape trei ori mai mare de a dezvolta o formă de demență decât oamenii care pot citi și scrie. Studiul a fost publicat online în „Neurology”, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.
Potrivit Departamentului pentru Educație al Statelor Unite, aproximativ 32 de milioane de adulți din țară sunt analfabeți.
„Capacitatea de a citi și a scrie permite oamenilor să se angajeze în mai multe activități care folosesc creierul, cum ar fi citirea ziarelor sau ajutarea copiilor și nepoților la teme, iar cercetările anterioare au arătat că astfel de activități pot reduce riscul de demență. Noul studiu oferă și mai multe dovezi că citirea și scrierea pot fi factori importanți în a menține un creier sănătos”, a declarat autorul studiului Jennifer J. Manly, doctor, al Columbia University, citat de sciencedaily.com.
Studiul a analizat persoanele cu niveluri scăzute de educație care au trăit în nordul Manhattan-ului. Mulți s-au născut și au crescut în zonele rurale din Republica Dominicană, unde accesul la educație era limitat. Studiul a implicat 983 de persoane cu o vârstă medie de 77 de ani. Fiecare persoană a mers la școală timp de patru ani sau mai puțin.
Participanții au fost supuși unor examene medicale și au efectuat teste de memorie și gândire la începutul studiului și la la fiecare 18 luni și la doi ani pe parcursul perioadei de realizare a cercetării. Testarea a inclus reamintirea unor cuvinte disparate și folosirea unui număr cât mai mare de cuvinte atunci când se vorbea despre subiecte predefinite cum ar fi fructele sau îmbrăcămintea.
Cercetătorii au descoperit că în grupul celor care erau analfabeți, 83 din 237 de persoane, adică 35%, prezentau semne de demență la începutul studiului. Dintre persoanele alfabetizate, 134 din 746 de persoane, sau 18%, prezentau la rândul lor semne de demență. După ajustarea în funcție de vârstă, starea socioeconomică și boli cardiovasculare, persoanele care nu au putut citi și scrie au avut aproape trei ori mai mari șanse de a avea demență la începutul studiului.