Pericol major. Asteroizi care se apropie de Pământ și nu pot fi detectați. NASA avertizează

Sursa: Arhiva EVZ

NASA a anunțat că astăzi se va apropia de Pământ un asteroid gigant, dar care nu va însemna un pericol. Experții avertizează, însă, că există și un pericol major, pe care ei nu-l pot împiedica.

Unii asteroizi se pot „furișa” deasupra noastră datorită unei ciudații a rotației Pământului care îi face să pară că abia se mișcă – făcându-i greu de detectat.

Acesta este avertismentul experților finanțați de NASA care au investigat modul în care telescoapele aproape au ratat un asteroid enorm, în anul 2019, care a ajuns la 43.500 de mile de Pământ și care nu a putut fi detectat la timp.

Daily Mail a publicat ieri un material despre această avertizare și explicațiile experților NASA. Aceștia spun că roca spațială, numită „ 2019 OK ”, a fost primul obiect de dimensiunea sa care s-a apropiat atât de mult de planeta noastră din 1908 și a fost observat cu doar 24 de ore înainte de a fi foarte aproape.

Motivul, a stabilit echipa de specialiști, este că se îndrepta spre noi în așa fel încât mișcarea sa pe cerul nopții a fost contracarată de rotirea Pământului. Pentru sistemele de avertizare timpurie precum Pan-STARRS1 de la Observatorul Haleakala din Hawaii, asteroidul 2019 OK părea staționar, așa că nu a declanșat software-ul de detectare automată.

Experții NASA spun că până la jumătate dintre asteroizii care se apropie de Pământdintr-o zonă periculoasă, aflată la est de „opoziție” probabil suferă perioade de astfel de mișcare lentă. Asteroid se află în „opoziție” atunci când poziția sa pe cerul nopții îl plasează de-a lungul unei linii care intersectează atât Pământul, cât și Soarele, mai precizează experții. Tot ei avertizează că înseamnă că jumătate dintre acești asteroizi ar putea fi dificil de detectat, iar telescoapele computerizate vor trebui actualizate pentru a ține seama de efect.

Studiul a fost întreprins de astronomul Richard Wainscoat de la Universitatea din Hawaii din Mānoa și de colegii săi.

„Mișcarea topocentrică indusă care provine din rotația Pământului anulează mișcarea naturală spre est a cerului, făcând obiectul să pară aproape staționar, ceea ce face descoperirea dificilă. Inspecțiile ar trebui să aibă o atenție sporită atunci când cercetează cerul în această direcție și să urmărească în mod agresiv noile obiecte care se mișcă lentă”, au explicat cercetătorii în lucrarea lor, citată de dailymail.co/uk.

Dacă fenomenul aparent de mișcare lentă nu ar fi existat, asteroidul 2019 OK, ajuns în apropierea Pământului, ar fi fost probabil detectat cu până la patru săptămâni înainte de a se apropia de planeta noastră, au spus cercetătorii.

„Avem un drum de parcurs”, a spus profesorul Wainscoat pentru Telegraph.

Cu toate acestea, a adăugat el, „odată ce am catalogat mai mult de 90 la sută din asteroizii observați, numărul care se poate strecura asupra noastră din zona de pericol va fi mic”.

Asteroizii și legătură cu un recent film de succes

Riscul impacturilor devastatoare a fost evidențiat recent în filmul Netflix „Don’t Look Up”, în care Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence joacă rolul unor oameni de știință care încearcă să avertizeze un public dezinteresat despre o cometă pe cale să distrugă omenirea.

Cu toate acestea, încercând să tempereze teama, profesorul Wainscoat a spus că oamenii „nu ar trebui să-și piardă somnul” din cauza posibilității ca un asteroid sau alt corp ceresc de dimensiuni mari să se ciocnească de planetă.

Cu toate acestea, el a adăugat: „În cazul în care găsim ceva care va lovi Pământul, am dori să facem ceva în privința asta! Nu este o chestiune să-i găsești și să stai acolo și să lași să lovească”.

De fapt, NASA întreprinde în prezent o misiune pentru a explora fezabilitatea devierii cursului unui asteroid prin prăbușirea unei sonde spațiale în el. Misiunea a început anul trecut, în California.