Pericol lângă o plajă preferată de români

Pericol lângă o plajă preferată de români

O serie de animale marine și-au făcut apariția în diverse părți ale globului, iar unele din ele nu sunt cele mai fericite apariții. Este și cazul unor specii de meduze cunoscute pentru rănile pe care le provoacă. Acestea au apărut în jurul unei insule care, în ultimii ani, a intrat în preferințe turiștilor din România, mai ales că era accesibilă cu avioane low-cost.

Meduze din specia Pelagia noctiluca au fost observate în nordul şi nord-vestul coastelor Ciprului.  În cazul în care înotătorii ating aceste meduze, se aleg cu iritații puternice pe piele. Departamentul de pescuit şi cercetare marină a emis un avertisment, în acest sfârșit de săptămână. Oficialii ciprioți au recomandat celor care frecventează plajele să fie atenți și să notifice salvamarii în cazul în care observă aceste meduze în mare.

Pelagia noctiluca  sau meduzele luminiscente apar frecvent în Mediterana și Atlantic în ape deschise în timpul verii. Aceste meduze au tentacule lungi, iar ”umbrela” atinge un diametru de 20 cm. Sunt dintre cele mai iritante meduze.

Prezenţa meduzelor şi creşterea populaţiei acestora sunt incidente temporare, care durează de la câteva ore la câteva zile, provocate de direcţia curenţilor, de condiţiile climatice, creşterea temperaturii şi alţi factori, transmit specialiștii. Departamentul de pescuit cipriot a mai precizat că aceste meduze ar putea fi observate şi în alte zone din Cipru.

Ne puteți urmări și pe Google News

În tentaculele meduzelor se află nematocistii, țepi microscopici care conțin o substanță toxică care îndeplinește funcțiile de apărare și captare a pradei. În majoritatea cazurilor după contactul cu meduzele, leziunile dermatologice dispar în câteva zile, deși disconfortul poate dura mai mult. Aceste toxine rămân încapsulate în tentacule chiar și atunci când meduzele mor, așa că ar trebui să evităm întotdeauna să le atingem.

Sursa: Agerpres.ro

Sursa foto: Youtube