O acțiune organizată de Poliția Rutieră a scos la iveală faptul că zeci de motociclete și mașini circulă în trafic, pe drumurile publice, cu modificări neomologate
Peste 60 de proprietari de autovehicule, din care 10 de motociclete, au fost verificați în trafic, în noaptea de 30 spre 31 octombrie a.c..
Polițiștii de la Brigada Rutieră a Capitalei au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 lei.
Așa cum reiese din datele furnizate de Brigada Rutieră, din totalul sancțiunilor, 34 au fost aplicate pentru deficiențe tehnice la mașini și motociclete:
-10 pentru modificari ale sistemului de evacuare a noxelor (3 Moto);
- 5 pentru modificari neomologate ale autovehiculului;
- 1 pentru deficiențe la sistemul de frânare (Moto)
- 18 pentru alte deficiențe tehnice (3 Moto).
Acțiunea a fost organizată de Poliția Capitalei, „pentru diminuarea nivelului de victimizare a populației prin accidente rutiere care au principala cauză de producere defecțiunile tehnice ale vehiculelor, precum și in scopul dispunerii măsurilor legale corespunzătoare și implicit a diminuării disconfortului fonic produs de autoturismele/motocicletele cărora le-au fost efectuate modificări ale sistemului de evacuare”.
Brigada Rutieră a Capitalei a acționat, în noaptea de 30/31 Octombrie a.c., în colaborare cu inspectori din cadrul Registrului Auto Român.
În cadrul acțiunii s-a urmărit cu precădere starea tehnică a autoturismelor/motocicletelor, prin verificarea:
- sistemului de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante, în special pe timpul nopții;
- sistemului de frânare;
- mecanismului de direcție;
- instalației de iluminare/semnalizare și echipamente electrice;
- existenței și autenticității seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor;
- vizibilității și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decât cele omologate;
- sistemului de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie);
- corectitudinii datelor din certificatul de înmatriculare și concordanța acestora cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor;
- deținerii inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia;
- aplicării tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.
Așacum au transmis oficiali de la Brigada Rutieră, în cadrul activităților de control, a fost reținute 2 permise de conducere,
1 pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice;
1 pentru deficiențe la sistemul de frânare.
Au fost retrase 15 certificate de înmatriculare ( 3 Moto) pentru defecțiunile tehnice constatate cu sprijinul inspectorilor din cadrul Registrului Auto Român și 5 seturi de plăcute de înmatriculare (1 Moto).
Sisteme neomologate și grave deficiențe la sistemul de frânare
În cadrul acțiunii, polițiștii au susprins, de exemplu, în data de 30 Octombrie a.c., un tânăr în vârstă de 20 de ani, care a condus o motocicletă în parcarea centrului comercial Băneasa.
În urma controlului efectuat de către polițiștii rutieri în colaborare cu inspectorii din cadrul RAR s-a constatat faptul că motocicleta prezenta deficiențe grave la sistemul de frânare, avea modificări neomologate la sistemul de evacuare a noxelor, anvelopa spate uzată peste limita legal admisă, plăcuța cu numărul de înmatriculare montată necorespunzător.
De asemeanea, prezenta deficiențe la sistemul la iluminare și nu a avut asupra sa la momentul controlului atât documentele personale cât și pe cele ale motocicletei.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2610 lei, dreptul de a conduce i-a fost suspendat pentru o perioadă de 90 zile, iar placuța cu numărul de înmatriculare a fost reținută până la remedierea deficiențelor tehnice constatate.
Un alt exemplu:
„În data de 30 Octombrie a.c., un tânăr în vârstă de 25 ani, a condus un autovehicul în parcarea centrului comercial Băneasa, iar în urma controlului efectuat de polițiștii rutieri în colaborare cu inspectorii RAR s-a constatat că autovehiculul avea montate anvelope cu alte dimensiuni decât cele prevăzute în cartea de identitate, aplicate pe geamurile laterale față folii de culoare închisă care estompau vizibilitatea atât în interior cât și în exterior, plăcuțele cu numărul de înmatriculare erau neconforme cu standardul și parbrizul era fisurat.
Persoana în cauză a fost sancționată cu amendă în valoare 2900 lei iar ca măsură tehnico-administrativă s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.
Polițiștii transmit că acest tip de acțiuni vor continua și în perioada următoare în vederea impunerii respectării normelor legale care reglementează circulația vehiculelor pe drumurile publice, respectiv pentru sancționarea persoanelor ce conduc autovehicule care nu corespund normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și utilizarea conform destinației.