Exercițiile NATO „Sea Shield 21” conduse de România au stârnit o mobilizare fără precedent a flotei rusești din Marea Neagră. Riscul unui incident militar între cele două forțe e ridicat.
Pericol de război în Marea Neagră! Analiștii militari vorbesc din ce în ce mai des în ultima vreme despre riscul unui război provocat de un accident. De data aceasta, zona cea mai sensibilă pentru un astfel de conflict pare Marea Neagră.
Situația dintre SUA și Rusia este foarte încordată după ce Joe Biden a spus despre Vladimir Putin că ar fi un ucigaș.
În aceste condiții, exercițiile „Sea Shield 21” conduse de țara noastră i-au iritat serios pe comandanții ruși.
Biden pregătește un război special împotriva Rusiei. Riscuri uriașe
Aceștia au efectuat recent exerciții militare de respingere a unei eventuale debarcări în Crimeea recent anexată.
De asemenea, sunt poarte hotărâți să țină sub atentă observație navele românești, americane și bulgărești care participă la exerciții.
Pericol de război în Marea Neagră!
Rusia și-a desfășurat toate cele șase submarine din Flota Mării Negre ca urmare a exercițiile NATO , informează agenția de știri RIA Novosti.
„Toate submarinele Flotei Mării Negre își îndeplinesc sarcinile în afara bazelor lor”, a declarat viceamiralul Igor Osipov, comandantul șef al flotei.
Istoria secretă. Teribila soartă a fiicei lui Ștefan cel Mare. Temniță în loc de tron
„Niciunul dintre submarine nu se mai află la baza lor”, a notat RIA Novosti citându-l pe Osipov.
Comandantul flotei submarine a Flotei Mării Negre, căpitanul de rangul I Anatoly Varochkin, a numit desfășurarea „fără precedent”.
„Acest lucru nu se întâmplă nici cu celelalte flote ale Rusiei, nici cu cele ale statelor străine”, a spus Varochkin.
Pericol de război în Marea Neagră! 6 submarine rusești contra 18 nave de război NATO
Desfășurarea are loc în timp ce 18 nave de război NATO cu 10 avioane și 2.400 de soldați urmează să înceapă exerciții multinaționale conduse de România, denumite „Sea Shield 21.”
„Sea Shield 21” își propune să sporească interoperabilitatea și cooperarea între forțele navale românești cele ale altor țări membre NATO. Grupul maritim permanent al NATO, compus din fregate spaniole, turcești, bulgare și române, va face escale în Turcia și în Republica Georgia.
Rusia consideră extinderea NATO spre est în vechea sa sferă de influență sovietică drept un risc major pentru securitatea națională. La rândul lor, țările NATO percep ca pe o mare amenințare faptul că Rusia desfășoară rachete în exclava baltică a țării, între Polonia și Lituania,.
NATO a suspendat relațiile cu Rusia ca răspuns la anexarea Crimeii de cptre Kremlin în 2014, scrie The Moscow Times.