Pericol global. Experții lansează avertismentul suprem! Mai putem repara ceva?

Este binevenită noua legislație împotriva încălzirii globale aprobată în SUA

Specialiștii vin cu un nou avertisment care ține de încălzirea globală. Fenomenul pare unul ireversibil, iar efectele dezastruoase sunt vizibile în mai multe zone de pe întreaga suprafață a globului.

În Antarctica au fost atinse din nou temperaturi record ce amenință în fiecare zi mai mult banchizele de gheață. De asemenea încălzirea globală ar putea cauza grele perioade de secetă sau chiar și uragane devastatoare.

Încă din 2015, de la semnarea Acordului de la Paris, efectele încălzirii globale se resimt din ce în ce mai tare.

„Lumea s-a schimbat după Paris. Şi nu în bine. (...) Asistăm la efecte atribuite schimbărilor climatice cauzate de om (...). Ne confruntăm cu daune”, a dezvăluit Saleemul Huq, directorul Centrului internaţional pentru schimbări climatice şi dezvoltare din Bangladesh, una dintre ţările cele mai ameninţate de efectele încălzirii globale.

Război împotriva aturii

„Omenirea duce un război împotriva naturii. Aceasta este sinucidere, pentru că natura răspunde întotdeauna lovitură cu lovitură, iar ea o face deja cu o forţă şi o furie din ce în ce mai mari, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a prezentat acum o săptămână raportul anual în care sunt menționate câteva observații dure cu privire la procesul de încălzire globală.

Temperaturi din ce în ce mai mari

În anul 2019 în Europa s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate. Canicula înregistrată s-a resimțit chiar și în Siberia, unde, la 20 iunie 2020, a fost înregistrată o temperatură istorică de 38 de grade Celsius, în oraşul Verhoiansk.

Însă la începutul lunii februarie, oamenii de ştiinţă brazilieni au înregistrat 20,75 grade Celsius la extremitatea vestică a Peninsulei Antarctice.

Gheaţa se topeşte, apa creşte

Fenomenul de încălzire globală influențează în mod negativ și nivelul mărilor și al oceanelor. Potrivit mai multor experți de la ONU din domeniul climei, în secolul 20, nivelul oceanelor a crescut cu până la 15 centimetri și avertizează că până în anul 2050, zonele joase de coastă s-ar putea afla în pericol, scrie Agerpres.

Gheaţa calotei din Groenlanda se topeşte într-un ritm fără precedent, în timp ce gheaţa „continentului alb” din regiunile de la Polul Sud este, de asemenea, afectată.