Editura Evenimentul si Capital

Pentru salvarea proiectului european, primiţi Republica Moldova şi Ucraina în UE! | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 12 Comentarii | 1566 Vizualizari

Un întreg aparat de gânditori şi creatori de idei încearcă să identifice posibilitatea relansării şi reenergizării proiectului european.

Într-adevăr, Uniunea Europeană a acumulat crize suprapuse, de la criza incapacităţii de plată a Greciei, criza datoriilor suverane în toată Europa, valurile de imigranţi, atacurile teroriste, radicalizarea şi recrutarea grupurilor neintegrate de resortisanţi francezi, belgieni, germani, britanici de a doua şi a treia generaţie veniţi din colonii, recrutarea de luptători străini pentru teatrele de operaţiuni teroriste, lipsa de coeziune a Europei, până la Brexit, lipsa de lidership, absenţa încrederii cetăţenului european şi a speranţei în proiectul european.

Liderii europeni, şefi de stat şi de guverne, s-au reunit la Bratislava, în capitala deţinătorului preşedinţiei semestriale rotative a UE, pentru a dezbate formulele de salvare ale Europei. Chiar de la intrare, discursurile nu erau deloc încurajatoare ci din contra, profund sceptice şi catastrofice asupra capacităţii de a soluţiona problemele europene. Uniunea Europeană e în criză, a anunţat Cancelarul german Angela Merkel. Da, Uniunea Europeană poate eşua, a susţinut şi Preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz. Reuniunea s-a încheiat cu decizia statelor membre de a-şi asuma proiectul european şi de a crea o foaie de drum până în martie 2017, la împlinirea a 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a lansat Comunităţile europene, cu aborarea de soluţii la toate temele de preocupare ale cetăţenilor europeni.

Departe de a fi un panaceu, soluţiile sunt încă de căutat, summitul de la Bratislava a lansat un proces interesant şi demn de urmărit. În continuare, suspecţii de serviciu abia ieşiţi din şedinţă au contestat fără oprire soluţiile comunitare. Dacă prelungirea sancţiunilor privind Rusia, ca urmare a agresiunii militare din Estul Ucrainei, nu a suscitat discuţii de această dată, Viktor Orban a rămas profund nemulţumit de continuitatea soluţiilor pe tema refugiaţilor, nemulţumire la care s-a alăturat preşedintele polonez, Yaroslav Kaczinski. În rest, bunele intenţii nu au fost neaparat dublate de soluţii convingătoare, chiar dacă la nivelul summitului comunicarea politicilor europene a fost un subiect.

Însă nu trebuie căutat prea departe, nici măcar nu trebuie inventate noi proiecte integrative, care să transmită ideea continuării şi adâncirii integrării în cadrul proiectului european – vezi controversa privind Armata Europeană. Asumarea proiectului european rămâne o problemă majoră, la nivelul liderilor naţionali cu orientări populiste, naţionaliste sau alianţe dubioase cu partide de factură extremistă şi eurosceptică la guvernare. Soluţia cea mai la îndemână rămâne politica de extindere a UE. Şi cum la nivelul Balcanilor de Vest stagnarea reformelor este cronică, accentuându- se noi crize politice, abordarea extinderii în spaţiul contiguu, în Est, este de primă importanţă.

Republica Moldova şi Ucraina sunt state unde extinderea vine natural. În cazul Chişinăului, relansarea reformelor devine evidentă, necontestată deja la nivel internaţional. În cazul Ucrainei, se combină situaţia specială, componenta pragmatică – apărarea Europei şi a valorilor occidentale de către Kiev -, piaţa relevantă, plata prin împrumuturi pentru susţinerea efortului de război concomitent cu reformele, care implică şi statele UE, dar mai ales datoria morală faţă de faptul că Ucraina şi-a pierdut o parte din teritoriu şi poartă un război cu Rusia în regiunile sale Estice pentru că a optat pentru integrarea în UE şi semnarea acordului de liber schimb. Şi nu mai vorbim aici despre Memorandumul de la Budapesta 1994, semnat la cedarea armelor nucleare de pe teritoriul său contra garanţii de securitate, acolo unde statele occidentale semnatare nu au putut să respecte şi să prezinte garanţiile oferite.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI