Pentru Putin, masacrele de la Bucea sunt o "provocare grosolană". Ce se întâmplă în orașul Severodonețk

Pentru Putin, masacrele de la Bucea sunt o "provocare grosolană". Ce se întâmplă în orașul Severodonețk Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Manevrele militare rusești se intensifică în estul țării, iar autoritățile ucrainene solicită evacuarea zonei. Obuze și rachete au căzut miercuri la intervale regulate în orașul industrial Severodonețk, din estul Ucrainei, au constatat jurnaliștii AFP.

O clădire a luat foc și foarte puțini civili erau vizibili pe străzi. Locuitorii s-au aventurat afară când bombardamentele s-au oprit pentru câteva minute, înainte de a se pune la adăpost când atacurile s-au reluat, au relatat jurnaliştii AFP. Severodonețk, cu peste 100.000 de locuitori înainte de război, este orașul cel mai estic deținut de armata ucraineană, foarte aproape de linia frontului cu teritoriile separatiste pro-ruse.

Ce se întâmplă în regiunea Lugansk

Armata rusă a declarat în ultimele zile că îşi concentrează eforturile asupra estului țării, inclusiv în regiunea Lugansk, unde se află Severodonețk. Un convoi umanitar al ONU, format din opt camioane, a putut ajunge marți la Severodonețk, aducând ajutoare alimentare, făină și pături pentru aproximativ 17.000 de oameni, precum și 4 generatoare electrice pentru spitalele orașului. "Estul Ucrainei continuă să sufere din cauza intensificării luptelor, cu mii de oameni lipsiți de gaz și apă şi cu casele lovite în mod repetat de atacuri în Severodonețk", a deplâns Biroul de Coordonare pentru Afaceri Umanitare al ONU (Ocha). O persoană a fost ucisă marți și cinci au fost rănite într-un bombardament în orașul din apropiere de Rubijne, iar alte șapte au fost "extrase dintre dărâmături", a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Sergii Gaidai, pe rețelele de socializare.

Poziţia rusă susţine că morţii civili din oraşul ucrainean Bucea reprezintă o înscenare "aberantă", chiar și după imaginile prin satelit care au fost difuzate, a declarat miercuri guvernul german. "Explicațiile date de partea rusă conform cărora ar fi vorba despre o înscenare şi că Rusia nu este de vină pentru asasinate nu sunt sustenabile în ochii noștri" după "evaluarea imaginilor din satelit" difuzate în presă, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, la o conferință de presă la Berlin, potrivit celor de la Le Point.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kievul le-a cerut miercuri locuitorilor din estul Ucrainei să evacueze regiunea "acum", pe fondul temerilor cu privire la o ofensivă majoră a armatei ruse asupra Donbas, acum o țintă prioritară a Kremlinului. Autoritățile regionale "fac apel la populație să părăsească aceste teritorii și să facă totul pentru ca evacuările să aibă loc într-o manieră organizată", a declarat vicepremierul Irina Veresciuk, citată de Ministerul Integrării pe Telegram, adăugând că ei trebuie să facă acest lucru "acum" deoarece riscă "să îşi piardă vieţile".

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a catalogat ca fiind o "provocare grosolană și cinică" a autorităților ucrainene descoperirea cadavrelor civile în orașul Bucea, lângă Kiev, după retragerea forțelor Moscovei. În cadrul unei convorbiri cu premierul ungar Viktor Orban, Vladimir Putin a menționat în special "provocarea crudă și cinică din partea regimului de la Kiev în orașul Bucea", potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului. Aceasta este prima reacție a președintelui rus la această problemă care stârnește indignarea internațională.

Înainte de Vladimir Putin, alți oficiali ruși au negat orice abuz din partea forțelor Moscovei la Bucea, Kremlinul calificând drept "falsificare" imaginile cu cadavrele împrăștiate pe străzile acestui oraș publicate încă de weekendul trecut de mass-media. Miercuri, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a acuzat oficialii și mass-media occidentale că "au pronunțat un verdict 'vinovat' împotriva țării noastre [...] fără ca măcar să încerce să verifice ceva". (RADOR)