Cremoasă, gustoasă, rece, cu zahăr şi alte arome, ce mai, un „desert” apreciat de toată lumea.
Există însă lucruri neştiute despre acest „dulce” solicitat nu numai pe timpul verii, de către pofticioşi.
Potrivit specialiştilor în domeniu, cea mai bună îngheţată este cea produsă din grăsime animală (din lapte, smântână, unt sau lapte praf), deoarece grăsimea din lapte dă un gust fin şi influenţează în bine consistenţa şi structura sa, făcând-o mai cremoasă.
Astfel, specialiştii ne sfătuiesc ca, dintre două îngheţate care au aproximativ acelaşi preţ şi dintre care una are în componenţă grăsime exclusiv din produse lactate, iar cealalaltă grăsimi şi uleiuri vegetale, să o alegem pe cea care are pe lista ingredientelor lapte, smântână sau unt, ca surse de grăsime.
Fragedă şi cremoasă
Îngheţata cu prea puţină grăsime (sub 5%) îşi pierde caracteristica cea mai importanta, şi anume aceea de a fi fragedă şi cremoasă, iar la cea cu prea multă grăsime (peste 20%), se pierde efectul răcoritor.
Există şi îngheţate fără grăsime, fără componenţi ai laptelui printre ingredientele lor, şi care sunt obţinute doar pe bază de apă. Acestea sunt îngheţate din care se muşcă greu şi care nu sunt altceva decât apă colorata aromată cu substanţe, adesea, artificiale.
Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie urmărit ca îngheţata să fie pe bază de lapte şi nu pe bază de apă, să conţină găasimi din lapte ca sursă de lipide şi nu grăsimi vegetale, iar între diversele produse grase pe bază de lapte, trebuie ştiut că cele mai bune sunt smântâna, frişca şi laptele nesmântânit.