Premierul canadian progresist a declarat că pasagerii morți în catastrofa aeriană de miercuri ar fi fost în viață dacă nu ar fi existat escaladarea tensiunilor din zonă.

Comunitatea internațională a fost „foarte, foarte clară în ceea ce privește neesitatea de a avea un Iran denuclearizat” pe plan militar, dar și de a „gestiona tensiunile în regiune, provocate și de Statele Unite”, a declarat Justin Trudeau într-un interviu la canalul TV Global, informează AFP.

„Cred că dacă nu ar fi existat tensiuni și escaladarea recentă în regiune, acești canadieni (de la bordul avionului – n.r.) s-ar fi aflat acum acasă, cu familiile.”

Pe de altă parte, grupul de coordonare al țărilor care au avut pasageri la bordul zborului PS-572 se reunesc joi, 16 ianuarie, la Londra, la inițiativa Canadei, a anunțat luni ministrul de Externe de la Ottawa.Din acest grup mai fac parte Marea Britanie, Ucraina, Suedia și Afganistan.

Reprezentanții celor cinci țări au avut până acum două rânduri de conferințe prin telefon, legate în special de eventualele compensații finaciare pentru victimele catastrofei.

„Am convocat prima reuniune față în față a grupului internațional de coordonare și de intervenție, joi, la ambasada Canadei din Londra”, a informat François-Phillipe Champagne, ministrul canadian de Externe, pe Twitter.

Șefii diplomației din cele cinci țări, care compun grupul, vor încerca să mențină presiunea asupra Iranului pentru a obține un acces consular, a organiza repatrierea rămășițelor și a cere o anchetă transparentă din partea Teheranului, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului.