După înfrângerea de luni, când Guvernul Orban a primit votul de învestitură, deși toată suflarea social-democrată spera să intre, măcar în primul tur de scrutin, cu Viorica Dăncilă premier, echipa prezidențiabilei a luat pauză de o zi. O zi în care nu au spus nimic și nu au transmis niciun mesaj. De marți seara, însă, Dăncilă a intrat în ring din nou

Viorica Dăncilă continuă să-l mitralieze pe Klaus Iohannis. În mod ciudat, candidata PSD nu l-a atacat și nu-l provoacă deloc pe Dan Barna, și el considerat favorit. Fie există o înțelegere între cei doi, puțin probabil, fie strategia presupune că Barna și ceilalți candidați nu există.

Pactul cu sindicatele

Ieri, lidera PSD a semnat un nou acord cu cel mai puternic sindicat din România, CNSLR Frăția, o înțelegere prelungită și parafată în săptămâna alegerilor, despre care Dăncilă a spus că nu implică și o obligație electorală. Ceremonia a întârziat puțin deoarece fostul premier a urmărit live pe Facebook prima ședință a Guvernului Orban.

Nemulțumită de prezența președintelui Klaus Iohannis, și-a suflecat mânecile și a trecut la atac. A renunțat și la vocea cald-mămoasă și l-a somat pe adversar: „Domnule Iohannis, când luați o pauză de la ședințele de Guvern în care nu puneți în transparență ordinea de zi, precum și de la declarații politice de la tribunele ministerelor care vor organiza alegerile în câteva zile, vă aștept la o dezbatere. Nu trebuie să duceți miniștrii de mână în fiecare dimineață la Palatul Victoria, ci să veniți să explicați românilor ce ați făcut în 5 ani de mandat și ce îi așteaptă, concret, cu Guvernul dumneavoastră în funcție. România așteaptă această dezbatere. Aveți curaj, domnule Iohannis!”

Vrea să câștige alegerile de anul trecut

Dăncilă continuă să meargă pe strategia femeii oprimată de bărbați. Spune că acum, celor șapte bărbați de stat, liderii partidelor care au debarcat-o de la Palatul Victoria, li s-a mai alăturat unu: Liviu Dragnea, care vrea să o înlăture de la conducerea partidului.

„Pe lângă şapte bărbaţi care mă urăsc, iată că a venit şi al optulea”, a constatat Dăncilă. Însă, nu se lasă și spune că va pleca din fruntea PSD doar în două situații: dacă va câștiga alegerile prezidențiale sau dacă nu va mai fi susținută de cei 500 000 de membri. Deocamdată, „scopul Partidului Social Democrat este să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut”, a spus ea. Fiind foarte turată pe cei șapte plus unu, nu a sesizat gafa.

Nu a negat că există social-democrați care-i vor capul: „Bun, poate mai sunt unii care vor să preia puterea, chiar dacă partidul are 10 la sută pentru a fi președinții acestui partid”.

După alegeri, dacă nu merge la Cotroceni, Dăncilă amenință că pune mâna pe mătură și-i îndepărtează din partid pe toți trădătorii și oportuniștii. Ea a evitat să spună că printre ei va fi și Ana Birchall, dar pe aceasta o va da pe mâna CEX-ului, fiind binecunoscută aversiunea majorității pentru fosta ministră a Justiției.

Promisiune făcută succesorului

Viorica Dăncilă a anunțat că europarlamentarii PSD vor vota comisarul european pe care-l propune Ludovic Orban. „Când este vorba despre un obiectiv de țară, noi nu vom face ceea ce au făcut liberalii și ce au făcut cei din grupul Renew Europe. Nu vom fi anti-români. Eu iubesc această țară și nu vreau ca România să fie pusă în situații neplăcute. Avem un război electoral, între ghilimele, în interiorul țării, dar acesta nu trebuie să meargă dincolo de granițele țării”, a explicat ea.