Pentagon: Rusia trimite trei nave spre baza sa din Siria

Pentagon: Rusia trimite trei nave spre baza sa din Siria

Trei nave cu provizii şi trupe vor fi trimise în Siria de ruşi pentru a proteja portul sirian Tartus, singura bază navală rusească în Marea Mediterană. Informaţia apare în contextul în care preşedintele american Barack Obama a declarat ieri că Rusia şi China "nu s-au angajat" în niciun plan de înlăturare de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, deşi sunt conştiente de pericolele unui război civil total în această ţară.

Un ofiţer din statul major rus, citat de agenţia Interfax, declara luni că "două mari nave de debarcare", 'Nikolai Filcenkov' şi "Cezar Kunikov", se pregăteau să plece spre Tartus cu numeroşi militari la bord. "Nu avem indicaţii că aceste nave şi acest material sunt trimise în Siria din alte motive decât cele anunţate de ruşi, adică pentru aprovizionare şi protecţia bazei lor", a declarat presei căpitanul John Kirby. CNN a informat anterior că navă de debarcare, cu trupe ruse, se îndreaptă spre Siria, însă Ministerul rus al Apărării a dezminţit această informaţie.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a furnizat precizări despre a treia navă rusească vizată, dar a indicat că nu este vorba despre cargoul rusesc MV Alaed, care transporta spre Siria elicoptere de atac Mi-25 şi care a trebuit să se întoarcă la bază în timp ce se afla în apele Scoţiei.

"Suntem îngrijoraţi în continuare de orice sprijin pe care regimul Bashar al-Assad l-ar primi de la o ţară sau de la forţe străine", a adăugat John Kirby, subliniind că SUA continuă să îndemne toate ţările să renunţe la livrări de arme către Siria şi să-şi multiplice presiunile pentru ca preşedintele sirian să pună în aplicare planul de reglementare propus de trimisul special al ONU şi Ligii Arabe, Kofi Annan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iranul este suspectat că ar sprijini regimul sirian, în timp ce mai multe ţări din Golf susţin opoziţia siriană.