Evenimentul Zilei > International > Pentagonul confirmă: 70 de rebeli antrenaţi şi echipaţi de SUA au intrat în Siria
Pentagonul confirmă: 70 de rebeli antrenaţi şi echipaţi de SUA au intrat în Siria

Pentagonul confirmă: 70 de rebeli antrenaţi şi echipaţi de SUA au intrat în Siria

Pentagonul a confirmat, luni seară, intrarea în Siria a 70 de rebeli antrenaţi şi echipaţi de SUA pentru a lupta contra grupării jihadiste Statul Islamic.

La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra) a evocat 75 de combatanţi pregătiţi de armata americană, scrie Agerpres.

Generalul Lloyd Austin, şeful Comandamentului militar american în Orientul Mijlociu (Centcom), spunea miercuri în faţa Senatului american că 4 – 5 rebeli sirieni moderaţi pregătiţi de SUA se aflau la acea dată în teren pentru a lupta împotriva forţelor SI.

Programul de pregătire a rebelilor sirieni moderaţi a fost lansat la începutul anului de către Statele Unite, beneficiind de o finanţare de 500 de milioane de dolari. El ar urma să formeze şi să echipeze circa 5.000 de rebeli în primul an.

O primă promoţie de 54 de combatanţi şi-a încheiat pregătirea în această vară, însă rebelii au fost atacaţi încă de la intrarea lor în Siria de Frontul Al-Nusra, mişcare apropiată reţelei teroriste Al-Qaida.

Potrivit unui comunicat al Centcom, combatanţii nu se află “sub comandamentul coaliţiei” conduse de SUA, dar forţele americane vor continua să îi susţină. Conform unor surse locale, rebelii sirieni moderaţi ar urma să colaboreze cu grupările Suqur al-Jabal şi Divizia 30.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News