Pentagon: China își modernizează armata cu tehnologii occidentale. În special americane

Pentagon: China își modernizează armata cu tehnologii occidentale. În special  americane

Pentagonul este îngrijorat de achiziţia de către China de tehnologii occidentale cu utilizare dublă, civilă şi militară, şi de activităţile acesteia de spionaj virtual în vederea modernizării forţei armate, potrivit unui raport anual al Congresului SUA.

Beijingul ”îşi modernizează armata prin integrarea de tehnologii cu utilizare dublă occidentale (în principal americane)”, a afirmat Ministerul american al Apărării în acest raport asupra stării armatei chineze.

Potrivit Pentagonului, ”a profita de achiziţionarea, legală sau ilegală, a unor tehnologii cu utilizare dublă sau ce ar putea fi folosite în scop militar' este un 'obiectiv de securitate naţională afişat' de Beijing. Armata americană se teme că 'efectul cumulativ al transferurilor tehnologice cu utilizare dublă se traduce printr-o contribuţie substanţială la capacităţile militare” chineze.

În context, Departamentul Apărării îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că producătorii aeronautici occidentali ”pot să ajute fără să vrea industria aeronautică militară chineză”. Compania europeană Airbus a deschis o linie de producţie pentru aparatele sale A320 la Tianjin în 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, potrivit raportului, China a recurs de multe ori la spionaj economic cu scopuri militare. ”Actorii chinezi sunt cei mai activi şi determinaţi responsabili din lume din domeniul spionajului economic”, a denunţat Pentagonul, în opinia căruia serviciile de informații, dar şi instituţii de cercetare şi companii private sunt implicate în astfel de activităţi.

Numeroase acte de spionaj au avut legătură cu internetul. ”În 2011, reţelele informatice din lume au continuat să fie vizate de intruziuni şi furt de date, o bună parte dintre atacuri provenind din China”. Internetul ar putea fi folosit de asemenea de Beijing pentru ”operaţiuni ofensive„.