Preşedintele Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, Miron Niculescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că ar trebui format un pachet minim de servicii obligatorii pentru asistenţa sanitară, care să rămână gratuit, iar pensionarii care au o pensie minimă de 1500 de lei să nu plătească pentru serviciile medicale.
Pensionarii cer indexarea periodică a pensiilor în raport cu indicele inflaţiei comunicat de Institutul Naţionat de Statistică şi ridicarea pragului de impozitare a pensiilor la cel puţin 2,5 puncte de pensie.
Pensionarii cer ca Ministerului Sănătăţii să le explice ce înseamnă această cotă parte, din plata pentru serviciile medicale şi adoptarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale, de exemplu accesul sporit la unităţile sanitare, la efectuarea analizelor medicale, completarea listei de medicamente compensate şi gratuite şi ieftinirea acestora precum şi dezvoltarea reţelei comunitare geriatrice.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a promis pensionarilor că de la 1 octombrie se va produce această indexare a punctelor de pensie cu 2% astfel încât punctul de pensie va ajunge la 43,2% din salariul mediu brut.
A 13-a pensie, jumătate de Crăciun, jumătate de Paşti
Pensionarii cer şi majorarea numărului de bilete pentru tratament balnear, în sezonul cald, pentru pensionari, reducerea tarifelor acestora pentru pensionarii cu pensii mici precum şi instituirea celei de-a 13-a pensii şi plata acesteia în două tranşe, de Crăciun şi de Paşti. Totodată, Miron Niculescu a mai cerut modificarea legislaţiei actuale, astfel încât soţul supravieţuitor să beneficieze, lunar, de 25% la sută din pensia persoanei decedate pentru că unele cheltuieli sunt constante.
Pensia medie - 709 de lei
Din datele comunicate de pensionari în România sunt 450.316 de pensionari din sistemul public, iar împreună cu agricultorii sunt 790.487 care au o pensie până la 300 lei. Până la 350 de lei beneficiază 664.087 de persoane din sistemul public, iar în total 1.150.312. Până la 450 de lei adică echivalentul coşului lunar de consum primesc în sistemul public 1.224.036, iar în total 2.004.214. Echivalentul salariului minim pe economie respectiv până la 600 de lei beneficiază 2.111.665 din sistemul public, iar în total 29.168.84. În România, în mai 2009, erau 4.706.421 de pensionari, iar pensia medie este 709 lei.
Coplata pentru asistenţă medicală - 350 de lei pe an
Guvernul a aprobat, miercuri, introducerea tichetelor de sănătate reprezentând contribuţia personală la plata serviciilor medicale, în limita unui plafon maxim anual de 600 lei, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.
El a precizat că persoanele din categorii defavorizate vor fi scutite de la plata acestei contribuţii. Potrivit estimarilor Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală prin aceste tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include două intervenţii de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigaţie radiologică şi o investigaţie de înaltă performanţă.
Pacientul va plăti astfel 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în secţiile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.
Scutite de taxe, doar pensiile sub 700 de lei
De la plata tichetelor vor fi scutite persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/lună, copiii cu vârsta până în 18 ani, şomeri, persoane care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politc, veterani, persoane cu handicap), personal sanitar, gravide (doar pentru servicii aferente gravidităţii) şi persoane aflate în Programele Naţionale de Sănătate.
Pentru aceste categorii, contribuţia va fi acoperită din fonduri publice, suma estimată fiind de 550 milioane lei anual. Felul în care au fost încadraţi cei care vor plăti taxe pentru copalta în sistemul sanitar a fost astfel calculată, pentru ca marea majoritate a pensionarilor să plătească. Numărul vizitelor la medic ale unui pesionar este mai mare de opt anula, după cum a socotit ministrul Sănătăţii.
CITIŢI ŞI: Contribuţia la sănătate: 600 de lei pe an
SĂNĂTATE: Coplata sperie pacienţii