Vești noi pentru pensionari! Schimbările s-au hotărât în Senat. În ce fel le sunt afectate pensiile

Pensii. Noua Lege a pensiilor a fost adoptată de Senatul României. Votul decizional va fi în Camera Deputaților. Legea pensiilor a primit câteva amendamente față de forma pe care a avut-o când a transmis-o Guvernul. Schimbările vizează formula de calcul a pensiilor.

Senatul a adoptat noua versiune a Legii pensiilor, ceea ce înseamnă că ar urma să fie schimbate condițiile de calcul, iar limita de vârstă să fie redusă, informează B1.

Legea pensiilor a fost inițiată de Guvern, cu aproximativ un an în urmă.  După ce a fost adoptată de Senat, aceasta a fost trimisă la Camera Deputaților, acolo unde va primi votul final. Cu toate acestea, noua Lege a pensiilor a primit și câteva amendamente față de forma inițială. Acestea vizează formula de calcul și vârsta de pensionare.

Unul dintre amendamentele aduse de senatori arată în felul următor: 

„În sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani.”, se arată zn amendament.

În varianta inițiată de Guvern era vorba despre copii cu handicap de până la 3 ani.

De asemenea, a fost modificat și articolul referitor la pensia de urmaș, în locul sintagmei „pensionatul urmaș” fiind acum „copilul beneficiar al pensiei de urmaș“: 

„În sistemul public de pensii plata indemnizației/pensiei pentru însoțitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cazuri: copilul beneficiar al pensiei de urmaș, prevăzut la art. 75 lit a), care a împlinit vârsta de 16 ani și nu face dovada continuării studiilor.”

Proiectul de lege precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, iar în cazurile în care în urma recalculării conform noilor condiții ar rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

Conform noii legi, vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare rămân identice:

-vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați şi de 63 de ani pentru femei;

-stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați;

-stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.