Pensiile uluitoare ale șefilor din administrația publică britanică, dezvăluite de un cotidian britanic. Peste 40 de înalți funcționari din diverse structuri guvernamentale vor avea pensii în valoare de peste 1 milion de lire sterline pe an. În condițiile în care pensia medie pentru șefi de departamente în UK este de 39.000 de lire sterline pe an.
Aproape 40 de “mandarini” (termen folosit pentru a desemna funcționarii greu de clintit) de la Whitehall (sediul guvernului britanic) se bucură de fonduri de pensii finanțate de contribuabili în valoare de peste 1 milion de lire sterline (1,18 milioane euro), dezvăluie Daily Express. Noile date uluitoare arată, de asemenea, că în primul an al pandemiei de covidă, 187 dintre cei mai înalți funcționari publici aveau un fond de pensii cumulat de 123 de milioane de lire sterline - o medie de 657.128 de lire sterline fiecare. Această sumă era echivalentă cu pensia anuală de stat pentru aproximativ 13.464 de pensionari din Marea Britanie.
Politicienii spun că cifrele uriașe arată că este timpul să se pună capăt "racketingului pensionării la Whitehall".
Cercetările efectuate de TaxPayers' Alliance (TPA) arată că fostul înalt funcționar al Ministerului de Externe, Lord McDonald, a acumulat cel mai mare fond de pensii, în valoare de 2,2 milioane de lire sterline (2,6 milioane euro). Sir Philip Barton, care a fost criticat pentru ieșirea haotică a Regatului Unit din Afganistan anul trecut, a înregistrat cea mai mare creștere a valorii fondului său de pensii, cu 321.000 de lire sterline, ajungând la 1,7 milioane de lire sterline.
Câțiva pensionari extrem de bogați
Secretarul general al guvernului Simon Case avea un fond de pensii de 450.000 de lire sterline în 2020/21, în timp ce șeful Trezoreriei, Tom Scholar, avea un fond de pensie de 1.411.000 de lire sterline. Secretarul permanent al Ministerului Justiției, Antonia Romeo, care este cotată pentru un rol de rang înalt într-un nou guvern sub conducerea lui Liz Truss, s-a bucurat de o pensie evaluată la 745.000 de lire sterline.
Fostul șef al administrației publice, Lord Sedwill, avea un fond de pensii echivalent cu 102.500 de lire sterline pe an la pensie, ceea ce reprezenta de peste trei ori salariul mediu din Marea Britanie. Alți cinci “mandarini" aveau dreptul la pensii anuale cuprinse între 80.000 și 95.000 de lire sterline pe an. Este vorba de secretarii permanenți Matthew Rycroft, Tamara Finkelstein, Christopher Wormald și Simon McDonald, precum și de primul consilier parlamentar Elizabeth Gardiner.
Cercetarea TPA mai arată că pensia medie a șefilor de departamente la pensionare a fost echivalentă cu 39.904 lire sterline pe an. Grupul de presiune solicită noului guvern să ia măsuri drastice împotriva pensiilor prea generoase din sectorul public.
Liz Truss promite să pună capăt pensiilor nesimțite
John O'Connell, directorul executiv al TaxPayers' Alliance, a declarat: "Contribuabilii care muncesc și pensionarii aflați în dificultate vor fi șocați de amploarea acestor fonduri de pensii de milioane de lire sterline. Funcționarii publici de rang înalt se bucură de pachete de pensii nefinanțate, care depășesc cele ale celor mai mulți lucrători din sectorul privat, în ciuda faptului că contribuabilii care plătesc pentru acestea își văd propriile economii diminuate. Politicienii trebuie să pună capăt șarlataniei pensionărilor de la Whitehall și să ia măsuri drastice împotriva aranjamentelor de pensii prea generoase din sectorul public."
Liz Truss, candidată la conducerea conservatoare, a promis că va raționaliza serviciul public dacă va deveni prim-ministru.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: "Salariile și beneficiile pentru înalții funcționari publici reflectă nivelul de responsabilitate asociat cu rolul lor. Acestea sunt transparente și sunt publicate în fiecare an în conturile fiecărui departament."