Pensii 2024. Cerință pentru românii din străinătate. Ce trebuie să demonstreze

Pensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care locuiesc în străinătate și primesc pensii de la statul român trebuie să îndeplinească o cerință, cel puțin macabră, a statului român, Odată la șase luni aceștia trebuie să demonstreze că sunt în viață ca să-și poată primi drepturile.

Pensii 2024. Statul solicită, prin viitoarea lege a pensiilor, ca românii ce trăiesc în alte state să demonstreze că mai sunt în viață. O cerință cel puțin macabră pentru cei care contribuie la sistemul public. Românii care au domiciliul pe teritoriul altui stat vor fi obligați să transmită la fiecare șase luni un „certificat de viață”.

Deși acest lucru implică costuri, ei vor trebui să autentifice documentul în fața autorităților din statele în care locuiec. Altfel, nu-și vor mai primi drepturile de pensii.

Cinic vorbind, odată la șase luni, românii din străinătate vor fi obligați să demonstreze statului român că sunt în viață. Iar toate acestea pe banii și pe timpul lor.

Pensii 2024. Cerere macabră pentru românii din străinătate

Românii care locuiesc în străinătate și primesc pensie de la statul român sunt obligați să transmită un certificat de viață. Documentul trebuie transmis caselor teritoriale cărora le sunt afiliați.

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”, prevede legea.

Statul are cetințe macabre pentru pensionarii din străinătate Sursa foto Arhiva EVZ

Certificatul de viață trebuie transmis periodic

Forma certificatului de viață va fi aprobată prin ordin al președintelui Casei Naționale de Pensii Publice.

Formularul va fi transmis, la fiecare șase luni, către pensionarii din străinătate. Iar aceștia au obligația să le semneze, în fața unor autorități, și să le trimită înapoi.

„Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt”, mai prevede legea.

Pensii pentru românii prin noua lege

Noua lege a pensiilor prevede creșterea vârstei de pensionare, pentru românii aflați în activitate, odată cu speranța de viață. Odată la trei ani, acest indice va fi actualizat, iar autoritățile vor decide în consecințe. În cazul în care speranța de viață a devenit mai mare, va crește și vârsta de pensionare. Iar românii vor munci și mai mult până la pensii.

Informația a fost confirmată și de actualul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu. Declarațiile sale vin după ce, luni de-a rândul, predecesorul ei, Marius Budăi a încercat să ne convingă că PSD nu va crește vârsta de pensionare. PSD s-a răzgândit, între timp. Iar singurul lucru pentru care mai garantează este că vârsta de pensionare „nu va crește arbitrar”

„Românii au o garanție că vârsta de pensionare nu va crește arbitrar. Am făcut tot ce ține de noi pentru a ține cont de specificul României”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu, declarații despre noua lege a pensiilor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vârsta de pensionare ar putea crește la fiecare trei ani

Legea promovată de coaliția PSD-PNL prevede că stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, vor fi majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România. Iar acest lucru se va putea întâmpla, cel puțin teoretic, la fiecare trei ani.

„În situația în care se constată o evoluție pozitivă a speranței de viață, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață”, prevede viitoarea lege a pensiilor asumată de PSD și PNL.