Conform liberalului, planul va fi prezentat mai departe Guvernului, împreună cu toate riscurile aferente pe care le presupune nu doar pentru pensii. Este luată în calcul o mărire cu 10%, dar Florin Cîțu a precizat că această măsură nu este singura variantă pe care o pregătește.

„Este un scenariu pe care îl iau în calcul și acesta, dar în contextul tuturor cheltuielilor, am luat în calcul impactul și riscurile aferente. Eu am spus foarte clar: pensiile vor crește de la 1 septembrie și este de apreciat că putem face asta în contextul actual”, aspus Cîţu pentru sursa citată.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat joi: „Este prematură orice declarație pe tema pensiilor. Vom lua această decizie când vom avea raportul la 6 luni privind starea economiei. De asemenea, o vom lua când vom avea prognoza economică pe următoarea perioadă de timp, atât cea a Comisiei de Prognoză, cât și rapoartele CE.

Când vom decide ceva vom anunța public. Ce pot să vă spun este că pensiile vor crește.”Înaintea opiniilor exprimate de cei doi liberali, PSD i-a avertizat pe membrii Guvernului Orban că ar putea fi dați jos în vară. Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, a precizat că PSD va depune moțiune de cenzură dacă Guvernul Orban umblă la Legea pensiilor.

„Daca PNL se atinge de o singura virgula din Legea pensiilor publice, PSD va depune imediat motiune de cenzura! Nu vom tolera ca acest guvern sa isi bata joc de o lege care are o rata de acceptabilitate de 90 la suta! Nu e o lege care ii priveste doar pe pensionari, ci e o lege de care vor beneficia si generatiile urmatoare!”

Aceasta a enumerat 12 motive pentru care Legea pensiilor nu trebuie modificată, sugerându-i lui Orban să nu-și bată joc de pensionari: „Respectati legea! Varstnicilor le-ati cerut sa stea inchisi in casa si sa nu isi vada doua luni copiii, ca sa se respecte legea. Nu e valabil si pentru voi?”

La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a lansat joi, pe Facebook, o variantă în favoarea măririi pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. Cel care a fost prim-ministru consideră că o creştere a pensiilor în toamnă ar încuraja consumul de mărfuri şi servicii pentru a căror producere se creează locuri de muncă.

Referitor la acest subiect, şi fostul şef de stat Traian Băsescu a intervenit recent la Radio România Actualităţi. Băsescu a identificat soluţiile pe care le poate implementa România în actualul context economic în care o este estimată o criză financiară de proporţii.

„Deci ar fi o… Şi refacerea sistemului de irigaţii, şi autostrada Transilvania ar fi două lucruri excelente. Relansarea o facem prin creşterea cererii, dar nu neapărat cerere să cumpăr salam, ci cerere să mi se facă prestaţii. Iar cererea de a mi se face prestaţii nu se poate decât prin lansarea unor lucrări de investiţii mari. Cine crede că dacă mărim pensiile cu 40% se relansează industria se înşală. Soluţia este să facem investiţii. Asta e”, a precizat fostul preşedinte al României.