Proiectul noii Legi a Pensiilor, adoptat deși protestatarii scandau sub geamul Guvernului

Proiectul noii Legi a Pensiilor, adoptat deși protestatarii scandau sub geamul Guvernului

Câteva sute de pesionari au protestat, ieri, în fața Guvernului, arătându-și nemulțumirea față de noua Lege a pensiilor, în care nu este prevăzută creștera cu 45 la sută din salariul brut pe economie, așa cum s-a promis, începând cu anul 2021.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor în luna august, noul proiect urmărind, potrivit inițiatorilor, eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent. Guvernul a adoptat în ședință noul proiect al Legii Pensiilor, documentul având și avizul Consiliului Economic și Social. După ședința de ieri, Lia Olguța Vasilescu a asigurat, din nou, că nicio pensie în plată nu va scădea.

 

Protestează pentru un nivel de trai decent

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii au recurs la protestul din Piața Victoriei cu scopul de a reclama lipsa consultărilor cu privire la modificările prevăzute de actul normativ. Aceștia au venit pregătiți cu steaguri, bannere și pancarte pe care au avut scris mesajul „Redați-ne punctul de pensie de 45% = nivel de trai decent”. Deși au încercat în repetate rânduri să discute cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în ceea ce privește Legea pensiilor, reprezentanții pensionarilor nu au fost consultați cu privire la modificările aduse. În urma protestului organizat pensionarii vor ca procentul de 45% al valorii punctului de pensie din salariul mediu brut pe economie să fie inclus în noua Lege a pensiilor și solicită ca majorarea să se facă la începutul lunii ianuarie a fiecărui an şi nu în septembrie, așa cum se doreşte la momentul actual.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu (foto), a declarat că impactul bugetar al Legii pensiilor va fi, în 2019, de 8,4 miliarde de lei şi va creşte constant în următorii trei ani la: 24,8 miliarde lei în 2020, 58 de miliarde de lei, în 2021, şi la 81 de miliarde de lei, în 2022. Vasilescu a susținut că noua lege nu ar fi putut fi aplicată din 2019 din cauza volumului prea mare de muncă.

 „Un specialist de la Casa de Pensii poate calcula în medie 8 dosare pe zi. Vorbim de 5 milioane de pensionari. Este imposibil ca legea să fie aplicată din 1 ianuarie 2019, în condiţiile în care legea abia astăzi (miercuri, n.r.) va pleca spre Parlamentul României. Indiferent de softul pe care îl vom avea. Foarte multe dosare vor trebui luate la mână pentru că în lege apare acordul global care se ia în calcul. Până acum, pentru toate drepturile de natură salarială, precum acordul global, al 13-lea salariu, primele de Paşte şi de Crăciun, nu se punea vreodată problema să fie calculate la pensie, deşi oamenii plătiseră contribuţii pentru toate aceste drepturi salariale. De acum, se vor lua în calcul” a declarat ministrul Muncii.

 

Pesionarii nu se lasă manipulați

Reprezentanții pensionarilor și-au arătat nemulțumirea suținând că nu pot accepta această manipulare din partea guvernului. „Nemulțumirile noastre sunt cele legate de nerespectarea în totalitate a programului de plenare în ceea ce privește creșterea pensiilor și creșterea nivelului de trai. Acest program de guvernare legat de pensie se găsește la pagina 32, acolo se prevedea ca punctul de pensie să crească anul viitor de la 1 iulie. Acum, va crește de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că pesionarii trebuie să-și amâne viața și durerile cu încă două luni ca să primească niște bani în plus. De asemenea și pentru anul 2020 în loc să se aplice punctul de pensie de la 1 iulie se va aplica la 1 septembrie. Nu am înțeles care sunt motivele acestor amânări. Aceste maipulări nu le putem accepta, daca s-a promis că în 2021 se va acorda punctul de pensie 45% din salariu mediu brut, de ce nu se mai respectă această promisiune?”, a declarat Dumitru Cojanu, președintele Federației Naționale Unirea pensionarilor.

 

Pensiile vor fi mărite treptat

Principalele prevederi ale legii pensiilor se vor aplica de la 1 septembrie 2019, apoi treptat până în 2022 se arată în ultima variantă a proiectului. Punctul de pensie va fi de 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019, 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020 şi 1.875 de lei de la 1 septembrie 2021. Legea prevede că începând din anul 2022, valoarea punctului de referinţă creşte anual cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Punctul de referinţă este un alt indicator luat în calcul la stabilirea valorii pensiei şi reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare, adică 25. În proiectul actului normativ se precizează că pensiile nu scad, deoarece, dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată.