De ce e bine să-ți faci pensie privată facultativă

De ce e bine să-ți faci pensie privată facultativă

Pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) scrie clar că „pensia de stat nu va fi suficientă la vârsta pensionarii. De aceea, fiecare va trebui să economisească pentru propria bătrâneţe”.

Dar cum poți să faci asta în condițiile în care analiștii financiari spun că în acest moment nu e rentabil, spre exemplu, să-ți faci un depozit bancar sau un cont de economii, întrucât dobânzile sunt practic negative.

În plus, știm bine cu toții că într-un depozit bancar poți să umbli când ai nevoie de bani. Ei, bine, există un instrument, botezat Pilonul III, care este special pentru asta. În fapt, acesta înseamnă pensia privată facultativă. Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (adică Pilonul II, introdus în 2008 și dedicat celor care aveau atunci cel mult 35 de ani), legislaţia privind pensiile facultative (Pilon III) nu are condiții de vârstă.

Oricine poate cotiza dacă vrea, pentru că este un instrument individual și opțional. Însă, legea prevede că nu ai voie să depui lunar, în Pilonul III, mai mult de 15% din venitul personal.

Ne puteți urmări și pe Google News

La momentul pensionarii, banii strânși astfel se vor adăuga pensiei de stat (și sumei pe care o vei primi din cotizarea la Pilonul II, după caz). În România sunt 10 fonduri de pensii unde poți să faci contract pentru Pilonul III.

Costuri: cât să contribui la Pilonul III

- Dacă ieși la pensie peste 20 de ani și vrei să obții doar din pensia facultativă privată 2.000 de lei – trebuie să cotizezi lunar, de acum încolo, câte 578,9 lei;

- Dacă ieși la pensie peste 25 de ani și vrei să obții doar din pensia facultativă privată 2.000 de lei - trebuie să cotizezi lunar, de acum încolo, câte 434,2 lei;

- Dacă ieși la pensie peste 20 de ani și vrei să obții doar din pensia facultativă privată 3.000 de lei – trebuie să cotizezi lunar, de acum încolo, câte 868,3 lei;

- Dacă ieși la pensie peste 25 de ani și vrei să obții doar din pensia facultativă privată 2.000 de lei - trebuie să cotizezi lunar, de acum încolo, câte 651,2 lei.

sursa: Calculator pensie privată facultativă / www.conso.ro