În urma majorării din septembrie, românii vor beneficia de bani în plus la pensie. Fiecare pensionar își va avea pensia recalculată în funcție de mai mulți factori.
La majorarea din septembrie, românii vor beneficia de pensii mai mari, iar suma va fi determinată în funcție de stagiul de cotizare, grupele de muncă și anul nașterii.
Fiecare pensionar își va avea pensia recalculată în funcție de acești factori, menționați anterior, astfel încât procentele de creștere vor varia de la persoană la persoană. Cu toate acestea, există niște tabele orientative care indică aceste creșteri.
Ce români vor primi bani mai mulţi la pensie
Potrivit calculelor și tabelelor prezentate la Antena 3 CNN de către Doina Pârcălabu, cele mai mari procente de creștere se înregistrează la românii născuți în perioada ianuarie 1939-decembrie 1944 și ianuarie-martie 2008, cu majorări de 20-27%. În cazul lor, stagiul de cotizare este și el mare, de 30 sau peste 30 de ani, iar vârsta la care ies la pensie este în jur de 62-63 de ani.
De asemenea, la românii născuți în perioada aprilie 1945-septembrie 1946, creșterile sunt de până la 30%, similar cu pensionarii născuți în perioada mai-septembrie 1948. În cazul acestora, stagiul de cotizare este de 31-21 de ani, iar vârsta la care se retrag la pensie este în jur de 63 de ani.
Creșteri semnificative ale pensiei se vor înregistra și la românii născuți în perioada octombrie 1948-martie 1950. Pentru aceștia, se observă stagii de cotizare de 34-35 de ani și vârsta la care se retrag la pensie este de 64-65 de ani.
„Vor beneficia toți de această recalculare pentru că se aplică tuturor pensionarilor, iar celor care urmează să se înscrie la pensie li se va determina numărul total de puncte și li se va calcula pensia după această regulă. Deci toţi vor beneficia de recalculare", a explicat Doina Pârcălabu, fosta președintă a Casei de Pensii, recent, la Antena 3 CNN.
Pensionarii așteaptă mărirea veniturilor
În septembrie 2024, pensiile vor fi recalculate, după noua formulă din noua lege a pensiilor. Potrivit ministrului Muncii, creșterea poate varia între 1% și 80%, în funcție de punctele contributive,punctele necontributive și cele de stabilitate.
„Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate”, a precizat ministrul Muncii, potrivit Antena 3.
Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care, anul următor, va fi de 81 de lei, și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată.
Peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari”, a subliniat ministrul Simona Bucura Oprescu.
Pensiile cele mai mari
Majorarea veniturilor pensionarilor, conform reglementărilor în vigoare, cu 13,8%, s-a resimțit cel mai puternic în cazul celor cu venituri mari. După această majorare, pensiile cele mai mari depășesc acum 100.000 de lei pe lună, brut.
Cea mai mare pensie din România ajunge la 108.627 de lei, în sumă brută. După deducerea impozitului prevăzut de lege, pensia netă ajunge la peste 90.000 de lei pe lună. Înainte de această majorare, pensiile cele mai mari din România se opreau la 95.423 de lei brut.
A doua cea mai mare pensie pe bază de contributivitate este de 81.299 de lei, în timp ce a treia a ajuns la 78.526 de lei. Înainte, acestea aveau valori de 71.417 de lei, respectiv 68.981 de lei. În topul celor mai mari cinci pensii pe bază de contributivitate sunt doi beneficiari care au venituri de 73.450 de lei, respectiv 68.703 de lei.
A șasea pensie din top este în valoare de 60.549 de lei, în timp ce a douăsprezecea, care încheie categoria celor de peste 50.000 de lei, este de 53.876 de lei.