Câți bani vor primi cei care nu au lucrat nicio zi în viața lor

Pensionară. Sursa foto: Pixabay

Pensia socială sau indemnizația socială va rămâne blocată, chiar dacă acest venit este foarte mic pentru sute de mii de români care vor fi condamnați de Guvern să trăiască în sărăcie.

Pensia socială nu crește. Câți bani vor primi în 2025

Pensia socială pentru pensionari, care era programată să crească cu 10,4% începând cu 1 ianuarie 2025, va rămâne la același nivel. Decizia de majorare a fost suspendată, astfel că pensionarii vor continua să primească suma de 1.281 de lei.

În ciuda anunțului Ministerului Muncii din 2024 privind o creștere de 10,4% a indemnizațiilor sociale pentru pensionari, programată să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2025, această majorare a fost amânată, conform unui răspuns oferit de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Câți bani pierd pensionarii

Dacă măsura ar fi fost pusă în aplicare, indemnizația socială pentru pensionari ar fi crescut cu 134 de lei, atingând suma de 1.415 lei, comparativ cu 1.281 de lei, cât este în prezent.

De asemenea, Ministerul Muncii anunțase o majorare de 12,1% a valorii punctului de referință pentru pensiile publice, însă această măsură a fost suspendată.

Pensia socială nu crește. Câți bani vor primi în 2025. Sursa foto: Pixabay.

Pensia socială se acordă persoanelor pensionate din sistemul public de pensii și din sistemul militar de pensii, care au domiciliul în România, fără a ține cont de data la care s-au pensionat, cu condiția ca pensia lor să fie sub nivelul indemnizației sociale.

Această indemnizație se calculează ca diferență între suma stabilită prin lege și cuantumul pensiei care le revine sau care este deja în plată, conform Legii nr. 19/2000 referitoare la sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările ulterioare.

Care este diferența pensia socială și pensia normală

Diferența dintre pensie și indemnizația socială este acoperită din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, precum și din bugetele Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații.

În cazul pensionarilor care primesc pensie de urmaș, indemnizația socială se acordă individual fiecărui urmaș, fiind calculată conform regulilor menționate anterior.

Pentru persoanele care beneficiază de pensii din sistemul public, precum și din alte sisteme neintegrate sau din alte drepturi prevăzute de legi speciale, la stabilirea indemnizației sociale se va considera suma totală a veniturilor provenite din aceste surse. Indemnizația socială se va acorda exclusiv în situația în care veniturile totale nu depășesc limita stabilită prin lege, scrie avocatnet.ro.