De pensia de invaliditate pot beneficia personele care nu au ajuns la vârsta pensionării, dar care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă și au realizat stagiul de cotizare.
La pensia de invaliditate au dreptul atât persoanele asigurate la momentul solicitării, cât și persoanele care nu mai au calitatea de asigurat.
Încadrarea în gradul de invaliditate se face de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, iar acesta va evalua capacitatea de muncă, nu diagnosticul ca atare.
Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului.
Cine beneficiază de pensia de invaliditate
Persoanele care beneficiază de pensia de invaliditate sunt:
- persoanele care si-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza unei boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca;
- persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA (indiferent de stagiul de cotizare realizat);
- persoanele care au satisfăcut serviciul militar ca militari în termen sau militari cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat (indiferent de stagiul de cotizare realizat);
- elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale (indiferent de stagiul de cotizare realizat);
- persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinse într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, acestea având dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.
Documentele necesare înscrierii în pensia de invaliditate sunt multiple, acestea regăsindu-se pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.
Pensionarii trebuie să fie supuși unei revizuiri medicale periodice
Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.
Nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
- prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
- au împlinit vârstele prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
- au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform legii.