Pensia de agricultor, 1% din cea de judecător

Bătrâni care au muncit o viaţă pâmântul vor primi pensii de 350 de lei lunar, în timp ce magistraţii huzuresc pe zeci de mii de lei.

Mii de bătrâni care au lucrat pământul o viaţă au aflat, ieri, că, prin bunăvoinţa parlamentarilor, s-ar putea bucura, de la 1 octombrie, de pensii de 350 de lei lunar, adică aproximativ un procent din pensia celui mai bogat magistrat retras din activitate: peste 32.700 de lei pe lună.

Asta, după ce deputaţii au adoptat ordonanţa de urgenţă a guvernului Boc privind instituirea pensiei sociale minime garantate. Aceste discrepanţe din sistemul public de pensii, în care rolurile de „prinţ” şi „cerşetor” sunt acum extrem de bine conturate, ar putea dispărea însă de anul viitor, când - potrivit celor mai optimiste previziuni ale oficialilor Ministerului Muncii - ar putea fi aplicată noua lege a pensiilor.

De altfel, după încă o rundă de discuţii purtate, ieri, pe această temă, consilierul de stat pentru muncă şi protecţie socială, Mihail Şeitan, a dat asigurări că, în şedinţa de săptămâna viitoare, guvernul va putea discuta principiile care ar trebui să stea la baza noului act normativ. Potrivit lui Şeitan, toate pensiile vor fi calculate pe baza contributivităţii. Astfel nu va mai exista acea categorie de „pensionari privilegiaţi”, cum ar fi magistraţii, care câştigă zeci de mii de lei în baza unor legi date special pentru ei. Pensie specială, în baza Statutului magistraţilor

„Cea mai mare pensie primită de un magistrat se ridică la 32.739 de lei lunar, în timp ce pensia minimă pentru aceeaşi categorie profesională este de 1.442 de lei. Un calcul simplu arată că pensia medie acordată magistraţilor este de aproximativ 7.433 de lei”, ne-a declarat, ieri, Angelica Mihail, director în cadrul Casei Naţionale de Pensii. Potrivit unor documente intrate în posesia EVZ, există însă procurori şi judecători care încasează lunar pensii cu mult peste medie, cuprinse între 9.000 şi 17.235 de lei.

Între aceştia, nume cunoscute în magistratură, precum procurorii Gheorghe Mocuţa şi Katalin Kibedi, foşti secretari de stat în Ministerul Justiţiei (MJ), dar şi judecători simpli. „Magistraţii şi-au prevăzut în propriul Statut şi modul în care trebuie să le fie calculată pensia. Astfel, cei cu minimum 25 de ani vechime beneficiază de pensie în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate. Pentru fiecare an care depăşeşte această vechime, la cuantumul pensiei se mai adaugă un procent din venit. Acesta este şi motivul pentru care mulţi magistraţi s-au grăbit să «împuşte» salarii şi sporuri mari la final de mandat”, spun surse din MJ.

AVANTAJ

Procurorii şi judecătorii, privilegiaţii sistemului public de pensii